![Przepis na polędwicę wieprzową. Polędwiczka wieprzowa w sosie kawowo-daktylowym (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/2C9CfP72hipBbn1zkUeGAyuxGF2rOQxESgn2h3FvDEE/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMTMv/S3IlQzQlOTlnbGlj/Y3lfcCVDMyVCMyVD/NSU4MnByb2R1a3R5/X25hX3d5amF6ZDAw/NDYuanBn.jpg)
Polędwiczka wieprzowa w sosie kawowo-daktylowym z purée z selera i karmelizowanymi gruszkami
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Polędwiczka:
- polędwiczka wieprzowa
- 400 g
- czosnek
- 2 ząbki
- kolorowy pieprz ziarnisty
- 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn
- 1 gałązka
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki
- miekkie suszone daktyle
- 60 g
- cebula
- 1 sztuka
- masło
- 40 g
- wytrawne czerwone wino
- 100 ml
- espresso
- 40 ml
- bulion warzywny
- 100 ml
- sriracha
- 1 łyżeczka
- cynamon
- szczypta
- Purée:
- seler korzeniowy
- 500 g
- mleko
- 500 ml
- woda
- 250 ml
- sól
- 1 łyżeczka
- czosnek
- 1 ząbek
- śmietanka 18%
- 50 ml
- sok z cytryny
- 20 ml
- masło
- 30 g
- pieprz
- do smaku
- Do podania:
- gruszka lukasówka
- 1 sztuka
- masło
- 20 g
- miód
- 1 łyżka