Kukbuk
Kukbuk

Polędwiczka wieprzowa w sosie kawowo-daktylowym z purée z selera i karmelizowanymi gruszkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Polędwiczka:
polędwiczka wieprzowa
400 g
czosnek
2 ząbki
kolorowy pieprz ziarnisty
1 łyżeczka
świeży rozmaryn
1 gałązka
ocet balsamiczny
2 łyżki
miekkie suszone daktyle
60 g
cebula
1 sztuka
masło
40 g
wytrawne czerwone wino
100 ml
espresso
40 ml
bulion warzywny
100 ml
sriracha
1 łyżeczka
cynamon
szczypta
Purée:
seler korzeniowy
500 g
mleko
500 ml
woda
250 ml
sól
1 łyżeczka
czosnek
1 ząbek
śmietanka 18%
50 ml
sok z cytryny
20 ml
masło
30 g
pieprz
do smaku
Do podania:
gruszka lukasówka
1 sztuka
masło
20 g
miód
1 łyżka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Polędwiczkę myjemy, osuszamy, pozbawiamy grubych błon i dzielimy na dwa kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy go z kolorowym pieprzem, rozmarynem i octem balsamicznym – mieszanką nacieramy mięso i umieszczamy je w rękawie do pieczenia. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

krok 2

Miękkie daktyle lekko blendujemy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

krok 3

Seler obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w mieszance mleka i wody z dodatkiem soli. Warzywo odsączamy, przekładamy do malaksera, dodajemy obrany czosnek, śmietankę, sok z cytryny i masło. Miksujemy do uzyskania konsystencji gładkiego gęstego musu. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy 10 gramów masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę i rozdrobnione daktyle. Smażymy chwilę na małym ogniu i dokładamy zamarynowane polędwiczki. Obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony, następnie na patelnię wlewamy wino, odparowujemy. Dodajemy espresso, bulion warzywny i dusimy przez 15 minut. Na koniec możemy polędwiczki wyjąć i sos lekko zredukować, ale nie jest to konieczne. Doprawiamy go srirachą, cynamonem i zaciągamy pozostałym masłem.

krok 5

Gruszkę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło z miodem i w tym karmelizujemy owoce. Musimy uważać, żeby nie smażyć ich zbyt długo, bo mogą się rozpaść.

krok 6

Na talerz nakładamy porcję purée selerowego, pokrojoną na plasterki polędwiczkę i karmelizowane gruszki. Polewamy sosem powstałym po smażeniu mięsa.

Logo marki Nivona

Przepis powstał we współpracy z marką Nivona.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka