Jak przygotować idealne ciasto, zamknąć w nim kuszące nadzienie, udekorować z wierzchu eterycznym lukrem – te pytania zadają sobie kolejne pokolenia cukierników. Z przyjemnością poddajemy się rozkoszy kosztowania ich pączkowych dzieł, testujemy i podsuwamy wam kilka wrocławskich adresów, pod którymi z pewnością będziecie oblizywać palce w tłusty czwartek – i nie tylko.
Czym byłoby to zestawienie bez tradycyjnych wrocławskich cukierni, do których co roku w tłusty czwartek ustawiają się kolejki? Dlatego na poczętek kilka adresów z kilkudziesięcioletnią tradycją smażenia karnawałowych pączków: Łomżanka (najstarsza cukiernia we Wrocławiu), Filipinka (tu smaży się pączki od lat 60.), U Spychały (nie do podrobienia pączki z bitą śmietaną i jagodami), Pod Trumienką (w tłusty czwartek wyłącznie wersja z konfiturą różaną). Sprawdźcie, gdzie jeszcze zjeść pączki we Wrocławiu!