Warszawa wyznacza gastronomiczne trendy – często właśnie tu powstają nowe koncepty, które następnie pojawiają się w innych miastach w kraju. W tym roku otworzyły się w stolicy lokale z kuchnią koreańską, włoską czy polską, a to pokazuje, co chcemy jeść poza domem. Z jednej strony wracamy do klasyków, z drugiej – nadal szukamy innych, ekscytujących smaków. Nie wystarcza nam już pizza, chcemy ciekawszych włoskich dań, chętniej też sięgamy po potrawy kuchni azjatyckich. Są jednak pewne klasyki, jak bajgle czy wino, które nigdy się nie nudzą. Wybraliśmy najlepsze nowe restauracje w Warszawie!
The Eatery Trad.
Dobrych restauracji z kuchnią polską nigdy dość. Mamy nadzieję, że zwrot w stronę polskiej kuchni w nowoczesnych interpretacjach to nie chwilowa moda, ale długofalowa zmiana. Dzięki temu bowiem powstają takie miejsca jak The Eatery Trad. Jak sama nazwa wskazuje, zjemy tu tradycyjne polskie dania, na przykład kaszankę z jabłkiem i cebulą, tatar wołowy czy pyzy.
Cieszy także obecność w menu mniej popularnych potraw, jak gęsie pipki z kwaśną śmietaną czy baba ziemniaczana. Widać tu inspiracje kuchniami regionalnymi, a dania tylko pozornie są proste. Świetnym pomysłem jest też możliwość zamówienia niemal każdej pozycji z menu w wersji małej lub dużej, w zależności od poziomu głodu.