Kukbuk
Kukbuk
opakowania próżniowe Zwiling

Skrzydełka w sosie sojowo-miodowym z karmelizowaną marchewką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Skrzydełka:
skrzydełka kurczaka
½ kg
sól
1 łyżeczka
czarny pieprz
1 łyżeczka
mąka pszenna
1 łyżka
jasny sos sojowy
2 łyżki
ciemny sos sojowy
2 łyżki
sos teriyaki
1 łyżka
miód
2 łyżki
sezam
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
sambal oelek
1 łyżeczka
wędzona papryka
1 łyżeczka
sok z limonki
z ½ sztuki
Karmelizowana marchewka:
marchewka
3 sztuki
sok pomarańczowy lub woda
200 ml
masło
15 g
sól
szczypta
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta
miód
2 łyżki
natka pietruszki
do podania
Dodatkowo:
sól
1 łyżeczka
ryż jaśminowy
100 g
sezam
do posypania
szczypiorek
do podania
limonka
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Skrzydełka kurczaka myjemy pod zimną wodą, osuszamy i oczyszczamy z błon. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, zasypujemy solą, pieprzem i mąką i dokładnie mieszamy. Worek zaciskamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy z góry i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wyjmujemy i chwilę studzimy.

krok 2

W głębokiej patelni łączymy wszystkie składniki marynaty: sos sojowy – jasny i ciemny, sos teriyaki, miód, sezam, przeciśnięty przez praskę czosnek, sambal, wędzoną paprykę i sok z limonki. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy patelnię z ognia.

krok 3

Na drugą patelnię wrzucamy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i wlewamy sok pomarańczowy – podgrzewamy, aż sok odparuje, a marchewka zmięknie. Dodajemy masło, sól, pieprz i miód. Mieszamy i smażymy, aż marchewka zacznie się rumienić (5-7 minut na średnim ogniu).

krok 4

W osolonej wodzie gotujemy ryż jaśminowy (al dente).

krok 5

Upieczone skrzydełka przekładamy na patelnię z marynatą, dokładnie mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez 6-8 minut. Wszystkie kawałki mięsa powinny być dobrze zanurzone w sosie.

krok 6

Na talerze nakładamy skarmelizowaną marchewkę, posypaną posiekaną natką pietruszki, ugotowany ryż i glazurowane skrzydełka z kurczaka. Mięso posypujemy dodatkową porcją sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka podajemy z kawałkiem limonki. 

Przepis powstał we współpracy z marką Zwilling. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Menu zawsze pod ręką >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk