Co wspólnego ma wyeliminowanie problemu marnowania żywności i rzadsze chodzenie na zakupy z pysznym, samodzielnie przyrządzonym lunchem zjedzonym w przerwie od pracy? Oto odpowiedź na to pytanie: właściwie przechowywane zapasy. Próżniowe pakowanie produktów lub gotowych dań to proste, szybkie i wygodne rozwiązanie wielu kuchennych (i nie tylko!) problemów. Po to, by jeść świeżo, zdrowo i oszczędnie – zarówno jeśli chodzi o finanse, jak i o czas.
Głównym zadaniem opakowań próżniowych jest ochrona żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, które negatywnie wpływają na trwałość, smak i wartości odżywcze produktów. Te czynniki to powietrze, zawarta w nim wilgoć, a także wszelkie mikroorganizmy, takie jak bakterie czy grzyby. Szczelne opakowanie blokuje ich dostęp do pożywienia, przez co stanowi jego ochronę. Dzięki takiemu rozwiązaniu żywność można przechowywać pięciokrotnie dłużej i zachować przy tym jej aromat i wszystkie składniki odżywcze.