Kukbuk
Kukbuk

Łosoś zamiast karpia

Jeśli trudno wam wyobrazić sobie święta bez karpia, nie musicie tego robić. Jeżeli jednak przychodzi wam to z łatwością, łosoś może być nowym królem waszego wigilijnego stołu.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 22 Grudnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

W święta ryby inne niż karp to żadna nowość. Przez dekady na wigilijnym stole Polaków gościły odmiany bardziej szlachetne, takie jak szczupaki, łososie czy sandacze – a karp to się na nim pojawiał, to z niego znikał. W starych książkach kucharskich znajdziemy przepisy na najróżniejsze wigilijne ryby – Maria Disslowa w latach 30. XX wieku proponowała szczupaka zapiekanego pod beszamelem, z kolei w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w przeddzień Bożego Narodzenia przyrządzała smakowitego łososia z rusztu. W tym roku idziemy jej śladem i stawiamy na delikatnego, przyjemnie oleistego i komponującego się z wieloma smakami łososia. Oto kilka oryginalnych pomysłów na to, jak go przyrządzić, aby stał się najjaśniejszą gwiazdą świąt.

Zupa grzybowo-rybna >>

To coś i dla wigilijnych tradycjonalistów, i dla lubiących świąteczne zaskoczenia. Grzyby, sos sojowy i sos rybny zapewniają tyle umami, że jeśli zjemy tę zupę w wigilijny wieczór, cały rok upłynie nam pod znakiem smakowitości. Zupa grzybowo-rybna z łososiem, dzięki orientalnym nutom, może okazać się strzałem w dziesiątkę nie tylko w święta, zwłaszcza że jej przygotowanie jest dziecinnie proste.

Tatar z łososia z pistacjami i czarnym kawiorem >>

Delikatny łosoś MOWI idealnie nadaje się do przyrządzenia lubianego i często widywanego na polskich stołach tatara, zwłaszcza jeśli połączymy świeżą i wędzoną rybę. Na świątecznym stole wykwintna odsłona tatara wygodnie umości się obok tradycyjnego śledzia. Czego tutaj nie ma! Pistacje, awokado, czarny kawior, a nawet sałatka z pestkami granatu. Smaki i faktury prześcigają się ze sobą, aby na finiszu stworzyć kompozycję kompletną.  

Gofry belgijskie z łososiem i kwaśną śmietaną >>

Wytrawne gofry z łososiem to propozycja na bożonarodzeniowe śniadanie dla tych, którym jedno święto nie wystarczy. To prawie jak połączenie Gwiazdki i Dnia Dziecka – ciepłe gofry ucieszą każdego, a danie, choć pozostaje rybne, będzie miłą odmianą. Przy takim śniadaniu z chęcią pomogą najmłodsi – radość przy świątecznym stole gwarantowana!

Zupa piwna z cheddarem i cygaretkami z ciasta filo >>

Jeśli w te święta szukacie potrawy, która dla wszystkich będzie prawdziwym zaskoczeniem, właśnie ją znaleźliście. Nikt nie oprze się rozgrzewającej zupie piwnej z rozkosznie ciągnącym się serem cheddar, aromatyczną czarnuszką i przyjemnie chrupiącymi cygaretkami z ciasta filo. Równie spektakularny będzie sposób podania – owinięte łososiem cygaretki mogą znaleźć swoje miejsce zarówno na mniejszym talerzu, jak i ozdobić miseczkę z zupą.

Grzanki z boczniakami, łososiem i miodem >>

 W święta najlepsze są te dania, które gości zachwycają niepospolitym połączeniem smaków, a gospodarzy ujmują prostotą przygotowania. Dlatego na świąteczny podwieczorek idealnie sprawdzą się słono-słodkie grzanki z rybą, grzybami, pomarańczami i miodem. Delikatny i oleisty łosoś wejdzie w łagodną wymianę zdań z chrupiącą bagietką, a pogodzi je pachnący owocami skarmelizowany sos.

Logo Mowi z marginesami

Materiał powstał we współpracy z marką MOWI.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka