Kukbuk
Kukbuk
Gofry z łososiem. Dania z łososiem MOWI

Gofry belgijskie z łososiem i kwaśną śmietaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Ciasto na gofry:
jajko „zerówka”
3 sztuki
masło
200 g
mleko
1/3 kubka
suche drożdże
3 łyżeczki
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka
drobny cukier
1 kubek
mąka pszenna
2 kubki
Dodatkowo:
kwaśna śmietana
1 kubek
kolendra
gałązek
sok z limonki
1 łyżka
sól
do smaku
chili
do smaku
oliwa
do smarowania
wędzony łosoś MOWI
6 plastrów
pistacje
garść
granat
1 sztuka

krok 1

Wszystkie składniki ciasta mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę przykrywamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.

krok 2

Śmietanę mieszamy z posiekaną kolendrą, sokiem z limonki, solą i odrobiną chili.

krok 3

Gofrownicę delikatnie smarujemy oliwą, nagrzewamy. Rozlewamy masę i smażymy gofry.

krok 4

Na upieczone gofry kładziemy plastry łososia MOWI. Dodajemy śmietanę i posypujemy posiekanymi pistacjami i pestkami granatu.

Logo Mowi z marginesami

Materiał powstał we współpracy z marką MOWI.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk