Kukbuk
Kukbuk
Przepis na grzanki z boczniakiem i łososiem Mowi

Grzanki z boczniakami, łososiem i miodem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
żurawina
2 łyżki
cukier trzcinowy
2 łyżki
sok z pomarańczy
1 szklanka
masło
1 łyżka
szalotka
1/2 sztuki
czosnek
1 ząbek
boczniaki
15 sztuk
orzechy laskowe
garść
natka pietruszki
kilka gałązek
miód
1 łyżeczka
bagietka
kilka kromek
wędzony na zimno łosoś MOWI
200 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
czerwony szczaw
kilka listków

krok 1

Do średniej wielkości garnka wrzucamy żurawinę, wsypujemy cukier trzcinowy i wlewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania gęstego sosu. Od czasu do czasu mieszamy.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojoną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek się zarumieni, dorzucamy pokrojone boczniaki i smażymy je 10 minut. Dodajemy pokrojone orzechy laskowe, natkę pietruszki oraz miód, mieszamy i zestawiamy z ognia.

krok 3

Pokrojoną w kromki bagietkę grillujemy do chrupkości. Smarujemy je sosem, układamy na nim plasterki łososia MOWI, a na wierzch kładziemy podsmażone boczniaki. Oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z listkami czerwonego szczawiu.

Logo Mowi z marginesami

Materiał powstał we współpracy z marką MOWI.

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk