W święta ryby inne niż karp to żadna nowość. Przez dekady na wigilijnym stole Polaków gościły odmiany bardziej szlachetne, takie jak szczupaki, łososie czy sandacze – a karp to się na nim pojawiał, to z niego znikał. W starych książkach kucharskich znajdziemy przepisy na najróżniejsze wigilijne ryby – Maria Disslowa w latach 30. XX wieku proponowała szczupaka zapiekanego pod beszamelem, z kolei w XIX wieku Lucyna Ćwierczakiewiczowa w przeddzień Bożego Narodzenia przyrządzała smakowitego łososia z rusztu. W tym roku idziemy jej śladem i stawiamy na delikatnego, przyjemnie oleistego i komponującego się z wieloma smakami łososia. Oto kilka oryginalnych pomysłów na to, jak go przyrządzić, aby stał się najjaśniejszą gwiazdą świąt.
Łosoś zamiast karpia
Jeśli trudno wam wyobrazić sobie święta bez karpia, nie musicie tego robić. Jeżeli jednak przychodzi wam to z łatwością, łosoś może być nowym królem waszego wigilijnego stołu.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia: materiały prasowe
Zupa grzybowo-rybna >>
To coś i dla wigilijnych tradycjonalistów, i dla lubiących świąteczne zaskoczenia. Grzyby, sos sojowy i sos rybny zapewniają tyle umami, że jeśli zjemy tę zupę w wigilijny wieczór, cały rok upłynie nam pod znakiem smakowitości. Zupa grzybowo-rybna z łososiem, dzięki orientalnym nutom, może okazać się strzałem w dziesiątkę nie tylko w święta, zwłaszcza że jej przygotowanie jest dziecinnie proste.
Tatar z łososia z pistacjami i czarnym kawiorem >>
Delikatny łosoś MOWI idealnie nadaje się do przyrządzenia lubianego i często widywanego na polskich stołach tatara, zwłaszcza jeśli połączymy świeżą i wędzoną rybę. Na świątecznym stole wykwintna odsłona tatara wygodnie umości się obok tradycyjnego śledzia. Czego tutaj nie ma! Pistacje, awokado, czarny kawior, a nawet sałatka z pestkami granatu. Smaki i faktury prześcigają się ze sobą, aby na finiszu stworzyć kompozycję kompletną.
Gofry belgijskie z łososiem i kwaśną śmietaną >>
Wytrawne gofry z łososiem to propozycja na bożonarodzeniowe śniadanie dla tych, którym jedno święto nie wystarczy. To prawie jak połączenie Gwiazdki i Dnia Dziecka – ciepłe gofry ucieszą każdego, a danie, choć pozostaje rybne, będzie miłą odmianą. Przy takim śniadaniu z chęcią pomogą najmłodsi – radość przy świątecznym stole gwarantowana!
Zupa piwna z cheddarem i cygaretkami z ciasta filo >>
Jeśli w te święta szukacie potrawy, która dla wszystkich będzie prawdziwym zaskoczeniem, właśnie ją znaleźliście. Nikt nie oprze się rozgrzewającej zupie piwnej z rozkosznie ciągnącym się serem cheddar, aromatyczną czarnuszką i przyjemnie chrupiącymi cygaretkami z ciasta filo. Równie spektakularny będzie sposób podania – owinięte łososiem cygaretki mogą znaleźć swoje miejsce zarówno na mniejszym talerzu, jak i ozdobić miseczkę z zupą.
Grzanki z boczniakami, łososiem i miodem >>
W święta najlepsze są te dania, które gości zachwycają niepospolitym połączeniem smaków, a gospodarzy ujmują prostotą przygotowania. Dlatego na świąteczny podwieczorek idealnie sprawdzą się słono-słodkie grzanki z rybą, grzybami, pomarańczami i miodem. Delikatny i oleisty łosoś wejdzie w łagodną wymianę zdań z chrupiącą bagietką, a pogodzi je pachnący owocami skarmelizowany sos.
Materiał powstał we współpracy z marką MOWI.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?