Dla jednych święta to pochwała tradycji, co w praktyce oznacza wierne odtwarzanie zwyczajów kulinarnych, a wszelkie od nich odstępstwa uważane są za niesmaczne – dosłownie i w przenośni. Inni do tradycji podchodzą ze swobodą – eksperymentują ze smakiem, z teksturą i formą podania potrawy. Są jednak takie tradycyjne smaki, które doceniają i jedni, i drudzy.
![MAKRO – Kultowe smaki: jabłka pod kruszonką (fot. materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/C7Eg_KyoWk4zSRZo4JBBWXuwnkqJUg_72sMFOEKlLvw/fill/1418/1682/fp:0.51:0.44/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMDUv/MjdfMDk1MjA3X3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg)
Kultowe smaki
Kulinarnych sposobów na świętowanie jest mnóstwo – bliższych tradycji albo całkiem nowoczesnych. Niezależnie od podejścia wszystkie drogi i tak w końcu prowadzą nas do kultowych polskich smaków.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
![Tatar zpieczonego buraka z jabłkiem i cebulą, MAKRO](https://mediaconvert.kukbuk.pl/SbAZNAGklcAvmZgWfqh7_F-0Eajw_3nW4Or1s1j0F_k/fill/1240/651/fp:0.47:0.72/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjgv/QUtBREVNSUEtMTdf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Mb1qvj2-0DqVdvtOoLaw8D9R9FMR9UgZJbtPy8DernE/fill/2480/1302/fp:0.47:0.72/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjgv/QUtBREVNSUEtMTdf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 2480w)
Jabłka grójeckie z pewnością trafiłyby na wspólny stół. Dzięki warunkom klimatycznym panującym w okolicach Grójca zebrane z tamtejszych sadów owoce wyróżniają się zapachem, smakiem i kolorem, a także bardzo wysoką zawartością antyoksydantów. Historia grójeckiego sadownictwa sięga XVI wieku, co dla tradycjonalistów z pewnością nie pozostaje bez znaczenia, a kontrole na każdym etapie produkcji sprawiają, że po te jabłka sięgną osoby wybierające produkty najwyższej jakości. Kwaśna mina więc może wynikać wyłącznie z faktu, że grójeckie jabłka cechują się średnio o 5% wyższą kwasowością niż owoce tej samej odmiany z innych regionów.
W praktyce oznacza to tyle, że ci, którzy do rodzimej kuchni lubią dodać szczyptę egzotyki, mogą z kwaskowych jabłek przygotować na przykład przełamane słodyczą crumble. Z kulinarnymi konserwatystami zaś sprawa jest niezwykle prosta. Na hasło „święta, jabłka i tradycja” niezwłocznie połączą kropki w kulinarny wzór, a na ich stołach pojawi się pieczona kaczka.
![Kaczka w majeranku z karmelizowanymi jabłkami grójeckimi, puree buraczanym i kluskami śląskimi, makro](https://mediaconvert.kukbuk.pl/LhJOa9gEtqFR6u3wCR9MOvA6pjnyMa1m1wuIlkuYHKo/fit/550/0/fp:0.51:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTcv/a2FjemthX3pfamFi/bGthbWlfMTEtbWIt/MjQtMl90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/5_YpWwSm9dY4Bl5fXNI7ygi7Q06d4pLQuF5H9qLoGw8/fit/1100/0/fp:0.51:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDctMTcv/a2FjemthX3pfamFi/bGthbWlfMTEtbWIt/MjQtMl90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1010w)
Już samo opowiadanie o smakowych walorach kaczki to prawdziwe święto, a nobilituje ją dodatkowo to, że królowała, nomen omen, na polskim dworze królewskim. W przeszłości dała się także poznać jako ważny element różnych rodzinnych uroczystości, takich jak chrzciny czy wesela. Sekret bogatego, wyrazistego smaku tkwi w soczystym środku i rumianej, chrupiącej skórce. Obficie natarta majerankiem i faszerowana jabłkami, do dziś nie ma sobie równych. Spierać się można jedynie o dodatki, choć nuta ziemniaczana jest tu niezbędna: w Wielkopolsce będą to pyzy, na Śląsku – okrągłe kluski z charakterystycznym wgłębieniem. A żeby nie wyszła nam kaczka-dziwaczka, nie możemy zapomnieć o buraczkach.
Przepisy na kultowe smaki:
Tymczasem amatorzy ryby z selera czy flaków z boczniaków starają się dowieść, że kuchnię polską można czytać nie tylko przez pryzmat tradycji. Z małą pomocą jabłka i cebuli robią wegański tatar z buraka. Zapomnijmy jednak o tradycyjnej polskiej marynacie czy dyni na winie po cieszyńsku. To raczej francuska wariacja w formie tarty, tworząca idealną symfonię smaków z ricottą, kremówką i curry. Tradycjonaliści niewątpliwie uznaliby to za zbytnią frywolność.
Jedno jest pewne: podejście do tradycji nie musi być kością niezgody. Ponadczasowe smaki stają się tylko punktem wyjścia do ich rozmaitych interpretacji. I każdy może się przy tym naprawdę pysznie bawić.
Więcej przepisów na kultowe smaki:
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/kmnDvHjZhoi8FVQtJ-veSoi6OhxHAevC2-i9jaLuTA4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMDUv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMTEtNV9v/XzExLjEzLjE5X3Rp/bmlmaWVkLnBuZw.png 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Pfmh3c-x7yCZksIP2gfboG0J5G91HnWo8CIJu3NtneY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTEtMDUv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMTEtNV9v/XzExLjEzLjE5X3Rp/bmlmaWVkLnBuZw.png 1010w)
Materiał powstał we współpracy z MAKRO Polska.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?