Kukbuk
Kukbuk
MAKRO – Kultowe smaki: jabłka pod kruszonką (fot. materiały prasowe)

Kultowe smaki

Kulinarnych sposobów na świętowanie jest mnóstwo – bliższych tradycji albo całkiem nowoczesnych. Niezależnie od podejścia wszystkie drogi i tak w końcu prowadzą nas do kultowych polskich smaków.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Dla jednych święta to pochwała tradycji, co w praktyce oznacza wierne odtwarzanie zwyczajów kulinarnych, a wszelkie od nich odstępstwa uważane są za niesmaczne – dosłownie i w przenośni. Inni do tradycji podchodzą ze swobodą – eksperymentują ze smakiem, z teksturą i formą podania potrawy. Są jednak takie tradycyjne smaki, które doceniają i jedni, i drudzy.

Tatar  zpieczonego buraka z jabłkiem i cebulą, MAKRO

Jabłka grójeckie z pewnością trafiłyby na wspólny stół. Dzięki warunkom klimatycznym panującym w okolicach Grójca zebrane z tamtejszych sadów owoce wyróżniają się zapachem, smakiem i kolorem, a także bardzo wysoką zawartością antyoksydantów. Historia grójeckiego sadownictwa sięga XVI wieku, co dla tradycjonalistów z pewnością nie pozostaje bez znaczenia, a kontrole na każdym etapie produkcji sprawiają, że po te jabłka sięgną osoby wybierające produkty najwyższej jakości. Kwaśna mina więc może wynikać wyłącznie z faktu, że grójeckie jabłka cechują się średnio o 5% wyższą kwasowością niż owoce tej samej odmiany z innych regionów.

W praktyce oznacza to tyle, że ci, którzy do rodzimej kuchni lubią dodać szczyptę egzotyki, mogą z kwaskowych jabłek przygotować na przykład przełamane słodyczą crumble. Z kulinarnymi konserwatystami zaś sprawa jest niezwykle prosta. Na hasło „święta, jabłka i tradycja” niezwłocznie połączą kropki w kulinarny wzór, a na ich stołach pojawi się pieczona kaczka.

Kaczka w majeranku z karmelizowanymi jabłkami grójeckimi, puree buraczanym i kluskami śląskimi, makro

Już samo opowiadanie o smakowych walorach kaczki to prawdziwe święto, a nobilituje ją dodatkowo to, że królowała, nomen omen, na polskim dworze królewskim. W przeszłości dała się także poznać jako ważny element różnych rodzinnych uroczystości, takich jak chrzciny czy wesela. Sekret bogatego, wyrazistego smaku tkwi w soczystym środku i rumianej, chrupiącej skórce. Obficie natarta majerankiem i faszerowana jabłkami, do dziś nie ma sobie równych. Spierać się można jedynie o dodatki, choć nuta ziemniaczana jest tu niezbędna: w Wielkopolsce będą to pyzy, na Śląsku – okrągłe kluski z charakterystycznym wgłębieniem. A żeby nie wyszła nam kaczka-dziwaczka, nie możemy zapomnieć o buraczkach.

Przepisy na kultowe smaki:

Tymczasem amatorzy ryby z selera czy flaków z boczniaków starają się dowieść, że kuchnię polską można czytać nie tylko przez pryzmat tradycji. Z małą pomocą jabłka i cebuli robią wegański tatar z buraka. Zapomnijmy jednak o tradycyjnej polskiej marynacie czy dyni na winie po cieszyńsku. To raczej francuska wariacja w formie tarty, tworząca idealną symfonię smaków z ricottą, kremówką i curry. Tradycjonaliści niewątpliwie uznaliby to za zbytnią frywolność.

Jedno jest pewne: podejście do tradycji nie musi być kością niezgody. Ponadczasowe smaki stają się tylko punktem wyjścia do ich rozmaitych interpretacji. I każdy może się przy tym naprawdę pysznie bawić.

Więcej przepisów na kultowe smaki:

 

Materiał powstał we współpracy z MAKRO Polska. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk