Śmietana jest dobra na wszystko i do wszystkiego – delikatna, ale treściwa, lekko kwaskowa, ale o wciągającym smaku, prosta, ale wielozadaniowa. Jednak kulinarni entuzjaści zwrócą uwagę przede wszystkim na to, że śmietana jest doskonałym nośnikiem smaku – a magia gotowania to przecież odpowiednio dobrane i idealnie połączone produkty, tworzące smakowe dzieła sztuki. I śmietana jest właśnie takim składnikiem, który czasem dopełni smak, innym razem go wyzwoli, podkręci tak, że palce lizać! Są tacy, którzy jedzą ją łyżką i nie wyobrażają sobie bez niej kulinarnej swawoli. Podzielamy to podejście, uwielbiamy śmietanę, używaną z głową i zgodnie z jej możliwościami. Oczywiście w grę wchodzi wyłącznie wysokiej jakości produkt, wytwarzany z mleka z najczystszych rejonów Polski – taki jak śmietana Łaciata, naturalna i idealnie gęsta, ale bez zagęstników. To właśnie ona jest główną bohaterką poniższych przepisów. Ruszamy!
Kremowe przepisy na lato
Śmietana bywa niedocenianym składnikiem w kuchni. Niesłusznie – ten powstający z górnej warstwy mleka produkt kryje w sobie mnóstwo kulinarnych możliwości.
Tekst: Maja Wójcik
Jessica Nadziejko / @pluminchocolate
Parmezanowe kluseczki marchewkowe z orzechami piniowymi i ze śmietaną 18%
Kto raz spróbuje kluseczek marchewkowych – zwłaszcza podbitych umamicznym parmezanem! – z pewnością straci dla nich głowę. A czosnkowa śmietana z delikatnie chrupiącymi orzeszkami piniowymi, zamiast sprowadzić na ziemię, wyśle w smakowe przestworza.
Sprawdź przepis na parmezanowe kluseczki marchewkowe z orzechami piniowymi i ze śmietaną 18% >>
Placki z cukinii z sosem śmietanowym z fetą
Placki ziemniaczane to klasyka klasyki, a placki cukiniowe to już prawie klasyka – kto jeszcze ich nie smażył, koniecznie musi to nadrobić. Smakują wybornie, zwłaszcza teraz, gdy na polach i w ogródkach króluje cukinia. A skoro o klasykach mowa: jesteśmy pewni, że kremowa śmietana z fetą już wkrótce zagości w kanonie smakowych połączeń.
Wypróbuj przepis na placki z cukinii z sosem śmietanowym z fetą >>
Zielone naleśniki z pastą z groszku i jajkiem sadzonym
Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za naleśnikami. Tradycyjne, prawdziwie kojące jedzenie – ale też baza kulinarnych eksperymentów. Nasza propozycja zaskakuje kolorem (to zasługa szpinaku) i kusi aksamitną pastą ze śmietany i z groszku. Jako dodatek – rozpływające się w ustach jajko sadzone.
Zobacz przepis na zielone naleśniki z pastą z groszku i jajkiem sadzonym >>
Pieczone gniecione ziemniaki ze śmietaną i z oliwą szczypiorkową
Pospolite warzywo, które Francuzi nazywają jabłkiem ziemi, jest często niedoceniane w kuchni, traktowane jako dopełnienie, zaledwie dodatek do dań. A to duże uproszczenie, ziemniak ma bowiem niepowtarzalny, słodkawo-mączno-ziemisty smak – i jest inspirujący. W naszym przepisie występuje w towarzystwie śmietany, która doskonale podkreśla jego wyjątkowość.
Sprawdź przepis na pieczone gniecione ziemniaki ze śmietaną i z oliwą szczypiorkową >>
Mus borówkowy ze śmietaną i z pistacjami
Czas na deser! Skoro główną bohaterką naszych przepisów jest śmietana, bez słodkości nie może się obejść. Borówki są dostępne przez cały rok, ale to właśnie latem mają najwięcej smaku. Ich delikatną słodycz podkręcamy bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru. Mus najpierw chłodzimy, potem jeszcze, tuż przed podaniem, dekorujemy pistacjami – i idealny letni deser gotowy!
Wypróbuj przepis na mus borówkowy ze śmietaną i z pistacjami >>
Materiał powstał we współpracy z marką Łaciate.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?