Kukbuk
Kukbuk

Parmezanowe kluseczki marchewkowe z orzechami piniowymi i ze śmietaną 18%

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
kluseczki
marchewka
500 g
oliwa
2 łyżki
sól
szczypta + do gotowania
woda
500 ml
Ser Jantar – Klinek Mlekpol
100 g
jajko „zerówka”
1 sztuka
mąka 350-400 g
do podsypania
dodatkowo
śmietana Łaciata 18%
300 g
sól
szczypta
czosnek
2 ząbki
orzechy piniowe
100 g
natka pietruszki
2 łyżki

Krok 1

Marchewkę obieramy i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią marchewkę, delikatnie solimy. Smażymy 2-3 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut, do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody). Ugotowaną marchewkę przeciskamy przez praskę do ziemniaków i studzimy. Dodajemy Ser Jantar – klinek, jajko i mąkę.

Krok 2

Wyrabiamy ciasto, dzielimy je na kawałki i rozwałkowujemy każdy, podsypując odrobiną mąki. Kroimy na mniejsze części. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie partiami, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Krok 3

Śmietanę mieszamy z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni.

Krok 4

Kluseczki podajemy z czosnkową śmietaną, prażonymi orzechami piniowymi i natką pietruszki.

Materiał powstał we współpracy z marką Łaciate.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk