Kukbuk
Kukbuk

Mus borówkowy ze śmietaną i z pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
borówki
300 g
cukier
2 łyżki
sok z limonki
1 łyżka
żelatyna w listkach
2 sztuki
śmietanka UHT Łaciata 36%
500 g
cukier puder
1 łyżka
śmietana Łaciata 18%
100 g
pistacje
100 g

Krok 1

Borówki z dodatkiem cukru i soku z limonki podgrzewamy w rondelku, aż zaczną się rozpadać. Blendujemy.

Krok 2

Żelatynę namaczamy przez 5 minut w zimnej wodzie. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy borówkowej.

Krok 3

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy mus borówkowy, mieszamy. Przelewamy go do pucharków. Chłodzimy około 2 godzin.

Krok 4

Przed podaniem dekorujemy śmietaną i pistacjami.

Materiał powstał we współpracy z marką Łaciate.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk