Kukbuk
Kukbuk

Zielone naleśniki z pastą z groszku i jajkiem sadzonym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
ciasto na naleśniki
szpinak
300 g
mleko UHT Łaciate 2%
300 ml
jajko „zerówka”
2 sztuki
mąka
200 g
sól
szczypta
oliwa
80 ml + do smażenia
pasta
groszek
300 g
śmietana Łaciata 12%
300 g
sól
szczypta
do podania
jajko sadzone
olej chili
świeża kolendra

Krok 1

Szpinak blendujemy z mlekiem na gładką masę. Dodajemy do niej jajka, mąkę i sól – ponownie blendujemy. Wlewamy oliwę i mieszamy. Jeżeli masa jest za gęsta, dolewamy wody lub mleka.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy porcję ciasta. Smażymy naleśniki z obu stron.

Krok 3

Groszek blendujemy ze śmietaną. Doprawiamy solą.

Krok 4

Naleśniki podajemy z pastą śmietanowo-groszkową, jajkiem sadzonym i olejem chili. Posypujemy kolendrą.

Materiał powstał we współpracy z marką Łaciate.

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk