Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować desery z kawą (fot. Paulina Czyżewska)

Kawowy pairing na zimę

Kawa i deser nawet w najmroźniejszą zimę potrafią przynieść pocieszenie. Sprawdźcie pomysły na to, jak w chłodny dzień dobrać domowe słodkości do ulubionego rodzaju aromatycznego naparu.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Przygotowanie i przepisy: Edyta Przekop / Coś Słodkiego

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

W zimowy poranek nic nie cieszy tak, jak filiżanka ciepłej kawy i dopasowany do niej deser. A jeśli takim zestawem możemy się cieszyć na własnej, wygodnej kanapie, otuleni ulubionym kocem, z tego harmonijnego duetu wyłoni się nowy rodzaj comfort foodu, który połączy to, co najlepsze we wspomnieniach z dzieciństwa i długo wyczekiwanej dorosłości.

Będzie jeszcze lepiej, jeśli przy użyciu domowego ekspresu nie tylko zrobimy sobie doskonale spienione cappuccino czy bardziej mleczną latte, ale i będziemy mogli się tym szczęściem podzielić z najbliższymi. Na to pozwoli na przykład automatyczny ekspres do kawy Siemens z serii EQ.500, dzięki któremu – za pomocą jednego przycisku – przygotujemy dwie identyczne kawy jednocześnie, aby można było się nimi cieszyć w tym samym czasie. A to tylko początek uczucia komfortu – jeśli lubimy, możemy nawet (przy użyciu ekspresu i ukrytej w nim aktywnej tacy grzewczej) podgrzać filiżankę. Tak przygotowani, przechodzimy do słodkiego towarzystwa, dopasowanego do naszego ulubionego rodzaju kawy.

Jak zrobić trufle czekoladowe. Przepis na orzechoowe trufle z czekoladą (fot. Paulina Czyżewska)

Dla amatorów espresso

Serwowane w małej, podgrzanej przed podaniem filiżance espresso to wybór dla największych entuzjastów kawy. Gęsta, brązowa pianka kryje w sobie znaczną część aromatu, dlatego tak ważne jest przygotowanie naparu w ekspresie – wysokiej jakości ceramiczny młynek zmiele ziarna kawy wyjątkowo równo, dzięki czemu wydobędzie wszystkie aromaty w trakcie procesu parzenia. Do małej, esencjonalnej kawy idealnie pasują równie subtelne w formie trufle czekoladowe. Te ze słodkim dodatkiem orzechów, miodu i wanilii będą doskonałym towarzystwem i przeciwwagą dla zdecydowanego smaku espresso.

Sprawdź przepis na czekoladowe trufle z orzechami laskowymi >>

Przepis na ptysie z kremem waniliowym i musem truskawkowym (fot. Paulina Czyżewska)

Dla fanów cappuccino

Espresso z dodatkiem spienionego mleka to cappuccino, ale jeśli lubicie wyjątkowo mocny napar, sprawdzi się funkcja aromaDouble Shot, która obejmuje dwa procesy mielenia i parzenia, przez co wydobywa mocniejszy aromat kawy. Odpowiednio kremowa i puszysta na wierzchu kawa potrzebuje kompana, z którym uzupełnią się pod względem charakteru. Dlatego idealnym połączeniem będą dla niej chrupiące ptysie, wypełnione gęstym, waniliowym kremem na bazie mascarpone i wprowadzającym do tej mieszanki zaskakującą puentę musem truskawkowym. Zwieńczeniem tej przyjemności będzie dodane do ciasta ptysiowego kakao, które stworzy z kawą idealny duet poprawiający koncentrację.  

Zobacz, jak zrobić chrupiące ptysie z kremem waniliowym i musem truskawkowym >>

Porcaja New York cheesecake, owoce malin, kawa (fot. Paulina Czyżewska)

Dla entuzjastów latte

Odpowiednio słabsza, ukryta w dużej szklance kawa daje nadzieję na solidny kawałek czegoś słodkiego, co dotrzyma nam towarzystwa nieco dłużej, aż do wypicia ostatniej kropli naparu. Dlatego wymarzonym połączeniem dla mlecznej latte będzie sernik nowojorski – lekki, ale mocno kremowy i dobrze wyczuwalny na podniebieniu. Mariaż struktur jest tutaj najważniejszy, bo całość uzupełniają chrupiący spód z maślanych herbatników i rozpływające się w ustach owoce. Ze smakiem jest podobnie – słodycz kawy i masy serowej jest równoważona dzięki dodatkowi soli i kwaśnej śmietany.

Zobacz przepis na New York cheesecake >>

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z marką Siemens.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk