Kukbuk
Kukbuk
Talerz trufli czekoladowych z orzechami laskowymi, kawa (fot. Paulina Czyżewska)

Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Pralina orzechowa:
cukier trzcionowy
20 g
miód
10 g
masło
25 g
śmietanka 30%
10 ml
orzechy laskowe
80 g
Trufle:
czekolada deserowa
200 g
śmietanka 30%
80 ml
masło
20 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
espresso
20 ml
sól
⅓ łyżeczki
orzechy laskowe
do nadziewania
kakao
do obtoczenia

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Na patelnię wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy miód – podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy masło i śmietankę, mieszamy. Wrzucamy orzechy, dokładnie obtaczamy je w karmelu i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy orzechy ostygną, lekko je rozdrabniamy (najlepiej w malakserze).

krok 2

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę połączoną ze śmietanką, z masłem, ekstraktem waniliowym, espresso i solą. Mieszamy. Gdy tylko powstanie gładki krem, zdejmujemy miskę z kąpieli wodnej i dodajemy rozdrobnione orzechy. Łączymy składniki. Przekładamy do szklanego naczynia, przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, by masa stężała.

krok 3

Przy użyciu łyżki do lodów nabieramy porcję czekoladowej masy, spłaszczamy ją, w środek wkładamy cały orzech laskowy, formujemy kulkę, obtaczamy ją w kakao i układamy na papierze do pieczenia. Trufle podajemy od razu po przygotowaniu lub przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 7 dni.

TIP

Trufle zamiast w kakao możemy obtoczyć w posiekanych prażonych orzechach laskowych. Czekoladki będą bardziej chrupiące i zdecydowanie bardziej orzechowe.

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Kawowy pairing na zimę >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk