czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia i studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
masło
70 g
herbatniki maślane Digestive
150 g
sól
½ łyżeczki
Masa serowa:
mielony tłusty twaróg śmietankowy
600 g
śmietana 18%
100 ml
śmietana 30%
80 ml
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
skórka z limonki
z ½ sztuki
jajko „zerówka”
3 sztuki
skrobia ziemniaczana
1½ łyżki
cukier puder
100 g
Polewa:
kwaśna śmietana 18%
250 g
cukier puder
20 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Dno formy o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze na pył, wlewamy do nich masło, dodajemy sól – dokładnie łączymy składniki. Ciasteczka wysypujemy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy (również po brzegach), dociskamy. Wstawiamy formę do lodówki na 30 minut.
krok 2
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy obie śmietany, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z limonki. Wbijamy jajka, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i cukier puder – miksujemy tylko do połączenia się składników, aby nadmiernie nie napowietrzać masy.
krok 3
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni. Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Delikatnie potrząsamy formą, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 145 stopni, pieczemy przez 55-60 minut.
krok 4
Przygotowujemy polewę. Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Po 45 minutach pieczenia otwieramy piekarnik, polewę wylewamy na sernik i równomiernie rozprowadzamy. Dopiekamy przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, sernik zostawiamy w środku, po 30 minutach uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrał właściwej konsystencji. Wyjmujemy z lodówki 30 minut przed podaniem.