Kukbuk
Kukbuk
Porcaja New York cheesecake, owoce malin, kawa (fot. Paulina Czyżewska)

New York cheesecake

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia i studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
masło
70 g
herbatniki maślane Digestive
150 g
sól
½ łyżeczki
Masa serowa:
mielony tłusty twaróg śmietankowy
600 g
śmietana 18%
100 ml
śmietana 30%
80 ml
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
skórka z limonki
z ½ sztuki
jajko „zerówka”
3 sztuki
skrobia ziemniaczana
1½ łyżki
cukier puder
100 g
Polewa:
kwaśna śmietana 18%
250 g
cukier puder
20 g
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Dno formy o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze na pył, wlewamy do nich masło, dodajemy sól – dokładnie łączymy składniki. Ciasteczka wysypujemy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy (również po brzegach), dociskamy. Wstawiamy formę do lodówki na 30 minut.

krok 2

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy obie śmietany, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z limonki. Wbijamy jajka, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i cukier puder – miksujemy tylko do połączenia się składników, aby nadmiernie nie napowietrzać masy.

krok 3

Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni. Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Delikatnie potrząsamy formą, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 145 stopni, pieczemy przez 55-60 minut.

krok 4

Przygotowujemy polewę. Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Po 45 minutach pieczenia otwieramy piekarnik, polewę wylewamy na sernik i równomiernie rozprowadzamy. Dopiekamy przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, sernik zostawiamy w środku, po 30 minutach uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby nabrał właściwej konsystencji. Wyjmujemy z lodówki 30 minut przed podaniem.

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens. Więcej podobnych przepisów znajdziesz w materiale: Kawowy pairing na zimę >>

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk