Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Kalendarz winomana: fajne okazje do świętowania!

Kiedy obchodzimy Dzień Prosecco? Kiedy przypada Dzień Malbeka? Czy macie jakieś plany na Dzień Wina Różowego? Oto kalendarz winomana 2025!

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

Zdjęcie główne i zdjęcie w tekście: Unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Twórcy kalendarzy rzadko zawracają sobie głowę umieszczaniem w nich świąt niszowych, nietypowych, mało znanych, co pewnie da się wytłumaczyc brakiem miejsca lub nadmiarem powagi. Szkoda, bo takie okazje do świętowania, jak choćby Dzień Uznania Dla Folii Bąbelkowej (Bubble Wrap Appreciation Day), Narodowy Dzień Lodów Jedzonych na Śniadanie, czy właśnie Dzień Prosecco wcale nie chcą konkurować ze świętami „poważnymi”, państwowymi czy innymi.

Czasami trudno powiedzieć, co dokładnie miał na myśli ten, kto je wymyślał – czy zrobił to dla żartu, czy z jakiejkolwiek innej przyczyny. To zresztą nieważne – dziś takie „święta” to po prostu fajny pretekst do spotkania. Czy wiedzieliście, że wśród nich jest całkiem sporo dni poświęconych winu? Poniżej znajdziecie 5 dat na nadchodzącą wiosnę i lato – rozpoczynamy malbekiem, kończymy prosecco.

17.04 Światowy Dzień Malbeka

Akurat to święto ma swoją konkretną i całkiem poważną historię. Upamiętnia dzień, w którym prezydent Argentyny, Domingo Faustino Sarmiento, postanowił zmienić oblicze winiarstwa w swoim kraju i zlecił sprowadzenie nowych odmian. Wśród tych, które zostały wówczas przywiezione przez francuskiego agronoma Michela Aimé Pougeta, był właśnie malbec – dziś flagowy szczep Argentyny; 75 proc. światowej powierzchni upraw znajduje się właśnie w tym kraju, a sercem jest region Mendoza.

Światowy Dzień Malbeka można i warto obchodzić w towarzystwie argentyńskich dań: steki z tamtejszej wołowiny i w ogóle mięso z rusztu (kotleciki jagnięce, czy grillowana wieprzowina) będą w sam raz. Jeśli nie planujemy aż takiej uczty, można podać empanadas (te z regionu Mendoza, empanadas mendocinas, mają farsz z mielonej wołowiny z cebulą, oliwkami i jajkiem na twardo) albo po prostu pokrojone chorizo.

Pierwszy piątek maja Międzynarodowy Dzień Sauvignon Blanc

To święto ustanowiono w Nowej Zelandii, a za jego powstaniem stoi organizacja New Zealand Winegrowers. Winiarze, szczególnie ci z regionu Marlborough, dumni ze swoich sauvignon blanc, postanowili jeszcze bardziej zwrócić na nie uwagę świata. Dziś święto ma już charakter międzynarodowy, toteż niekoniecznie musimy obchodzić je przy nowozelandzkim winie – można spokojnie postawić na sancerre z Francji albo na  sauvignon blanc z Kalifornii (Napa, Sonoma), a w ogóle najlepiej z Polski. Świetne sauvignon blanc robią bowiem: Winnica Cantina, Winnogóra Winnica w Ogrodzie i Winnica Płochockich.

Co podać do sauvignon blanc? „Go green!” zachęcia portal Wine Folly, polecając wszelakie lekkie dania ze świeżymi ziołami: natką, rozmarynem, bazylią, kolendrą czy miętą. Pamiętajcie o tym, pakując piknikowy koszyk na majówkę – pierwszy piątek maja przypada w tym roku właśnie w długi weekend!

25.05 – Międzynarodowy Dzień Wina

Nie jest powiedziane, o jakie wino chodzi. Można zatem założyć, że wystarczy umówić się ze znajomymi na wino dowolne – czerwone, białe, różowe czy pomarańczowe, w zależności od upodobań.

Jeśli nie chce się nam wychodzić z domu i w ogóle z nikim spotykać, a nawet pić wina, można uczcić ten dzień, czytając The World Atlas of Wine Hugh Johnsona i Jancis Robinson albo Kroniki wina Marka Bieńczyka. Wydaje mi się też, że można uczcić ten dzień również przy winie bezalkoholowym lub porzeczkowym od dziadka – bo to przecież też jest wino.

Czwarty piątek czerwca – Międzynarodowy Dzień Rosé

Święto zostało oficjalnie ustanowione w 2018 roku we Francji. I, jak łatwo się domyślić, pomysł wyszedł z Prowansji, znanej na całym świecie z fantastycznych win różowych (ponad 40 proc. światowej produkcji jakościowych rosé powstaje właśnie w tym regionie). Pomysłodawcy uznali, że rosé, które kojarzy się z lekkością, latem i radością, jest także winem eleganckim i bardzo wszechstronnym, jeśli chodzi o połączenia gastronomiczne; ten aspekt pragnęli szczególnie podkreślić.

„Rosé pasuje doskonale do sałat, drobiu, ryb, wędlin i mięs na zimno. Świetnie smakuje z wegetariańskimi potrawami, takimi jak ratatouille czy warzywa z grilla. Rewelacyjnie łączy się z pizzą. To także dobra para dla potraw pikantnych. A tak w ogóle – jeśli nie macie pojęcia, co otworzyć do jakiejś potrawy – róż sprawdzi się w 9 na 10 przypadków” pisze Tomasz Prange-Barczyński w artykule Różowe wina: co warto o nich wiedzieć? A jeśli tak się składa, że najbardziej lubicie różowe musiaki, zajrzyjcie tu.

Dzień Różowego Wina to także dobra okazja do wrzucania fotek na Instagram. Można oznaczać je hasztagami: #InternationalRoséDay i #RoséAllDay albo bardziej ogólnymi: #RoséAllDay #YesWayRosé #DrinkPink.

13.08 – Dzień Prosecco

Niegdyś Narodowy (bo najpierw obchodzono go we Włoszech), dziś już z pewnością Międzynarodowy. Tego dnia warto wznieść toast kieliszkiem prosecco – jeśli nie wiecie, jakie wybrać, przeczytajcie naszą Instrukcję obsługi prosecco. Nie popełnicie też żadnego błędu, jeśli zdecydujecie się tego dnia na drinka z prosecco.

Macie zamiar poświęcić włoskim bąbelkom całą kolację? To super, bo ono bardzo lubi się z jedzeniem! Poczynając od popcornu i chipsów (tak, tak!) przez sery (gorgonzola, serki kozie, parmezan czy brie), po wędliny (dojrzewające szynki, najlepiej włoskie: parmeńska czy San Daniele). Pizza – najlepiej w najprostszych wersjach, czyli klasyczne: margarita, bianca, prosciutto e rucola. Idąc dalej: owoce morza, na przykład przegrzebki czy krewetki. Jeszcze poważniej: grillowany łosoś, coś z kuchni tajskiej albo risotto (białe lub z karczochami albo szparagami). Wybór jest spory.

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk