Kukbuk
Kukbuk

Jesienne przepisy na dania z pesto

Lato ma się ku końcowi, upał ustępuje miejsca chłodnemu wiatrowi, a ze straganów znikają kolejne warzywa i owoce. Na szczęście pojawiają się nowe sezonowe przysmaki.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia, przepisy i stylizacja: dinnershow.studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Nie zdążymy nawet porządnie zatęsknić za pomidorami, sałatą, bobem, rzodkiewką, kalarepą i zielonym groszkiem, a brzoskwinie, arbuz, maliny, porzeczki i czereśnie wciąż będziemy czuć na podniebieniu, gdy nasze kubki smakowe weźmie we władanie zastęp jesiennych warzyw i owoców: dynia, brokuł, bakłażan, śliwki, jabłka i gruszki. Jesień potrafi zaskoczyć nie tylko pogodą, ale i smakami. O tej porze roku częściej gotujemy zupy czy rozgrzewające potrawy na bazie rozmaitych sosów, więcej pieczemy i smażymy, jakbyśmy w ten sposób chcieli odczarować rzeczywistość za oknem. Ale włoską kuchnię wielbimy niezależnie od pór roku i chętnie eksperymentujemy z sezonowymi składnikami. Nie inaczej jest tym razem. Dary jesieni doskonale współgrają z przepisami z Półwyspu Apenińskiego. Do przyrządzenia potraw używamy również gotowych produktów, ale zawsze najlepszej jakości. A takie znajdziemy wśród propozycji firmy Barilla. Oto kilka pysznie włoskich przepisów na odczarowanie jesiennej aury. 

Focaccia na zakwasie z jabłkiem w plastrach, rozmarynem i pesto

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, często stawiany obok pizzy. Nic dziwnego – ciasto jest to samo, różni je jedynie czas pieczenia. Podczas gdy pizza dochodzi w kilka minut, na puszystą focaccię trzeba czekać nawet pół godziny. My przybraliśmy ją rozmarynem, a jako dodatku użyliśmy jabłek. Jeszcze odrobina pesto i można się rozkoszować prawdziwie włoskim smakiem.

Sprawdź przepis na focaccię na zakwasie z jabłkiem w plastrach, rozmarynem i pesto >>

Flatbread ze szpinakiem, z pesto i mozzarellą

Flatbread to wypiek znany pod różnymi postaciami na całym świecie. Grecka pita, indyjski naan czy choćby focaccia to bardzo podobne wyroby, które powstają z mąki, wody i soli – z regionalnymi dodatkami. My traktujemy flatbread klasycznie, a do smaku dodajemy wyraziste pesto, szpinak i przyjemnie ciągnącą się mozzarellę.

Wypróbuj przepis na flatbread ze szpinakiem, z pesto i mozzarellą >>

Makaron castellane z dynią hokkaido w paście miso z czerwonym pesto 

Późne lato to czas, w którym coraz częściej na straganach gości dynia. Najwdzięczniejszym wyborem jest odmiana hokkaido, która charakteryzuje się tym, że ma jadalną skórkę i lekko dymny, kasztanowy smak. My za sprawą pasty miso wydobywamy z niej jeszcze więcej głębi, a czerwonym pesto dodatkowo podbijamy umamiczny smak potrawy.

Zobacz przepis na makaron castellane z dynią hokkaido w paście miso z czerwonym pesto >> 

Zapiekane gnocchi z duszoną cukinią, dynią piżmową i wegańskim pesto

Niech was nie zwiedzie nazwa dania, bo nie o ziemniaczane kluseczki tu chodzi, a o makaron w kształcie muszelek. To oznacza, że warto przygotować sos, który je smakowicie wypełni. Cukinia cudownie komponuje się z dynią, a jeśli te warzywa dodatkowo połączymy z zielonym pesto i zapieczemy pod parmezanem, to mamy kombinację bliską ideału. 

Wypróbuj przepis na zapiekane gnocchi z duszoną cukinią, dynią piżmową i wegańskim pesto >>

Pappardelle w sosie śmietanowym z brokułami, czerwonym pesto i mozzarellą

Szerokie wstążki mają to do siebie, że najlepiej łączą się z sosami, które mogą je oblepić. A pesto to jeden z tych sosów, które doskonale przyklejają się do makaronu – szczelnie go otula, nadając kolor i smak. Do czerwonej odmiany pesto idealnie pasują brokuły, a odrobina śmietany i mozzarelli sprawi, że danie zyska kremową konsystencję.

Sprawdź przepis na pappardelle w sosie śmietanowym z brokułami, czerwonym pesto i mozzarellą >>

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk