Nie zdążymy nawet porządnie zatęsknić za pomidorami, sałatą, bobem, rzodkiewką, kalarepą i zielonym groszkiem, a brzoskwinie, arbuz, maliny, porzeczki i czereśnie wciąż będziemy czuć na podniebieniu, gdy nasze kubki smakowe weźmie we władanie zastęp jesiennych warzyw i owoców: dynia, brokuł, bakłażan, śliwki, jabłka i gruszki. Jesień potrafi zaskoczyć nie tylko pogodą, ale i smakami. O tej porze roku częściej gotujemy zupy czy rozgrzewające potrawy na bazie rozmaitych sosów, więcej pieczemy i smażymy, jakbyśmy w ten sposób chcieli odczarować rzeczywistość za oknem. Ale włoską kuchnię wielbimy niezależnie od pór roku i chętnie eksperymentujemy z sezonowymi składnikami. Nie inaczej jest tym razem. Dary jesieni doskonale współgrają z przepisami z Półwyspu Apenińskiego. Do przyrządzenia potraw używamy również gotowych produktów, ale zawsze najlepszej jakości. A takie znajdziemy wśród propozycji firmy Barilla. Oto kilka pysznie włoskich przepisów na odczarowanie jesiennej aury.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-QjivC9TQEFA0NsKs28NfVJliSvWN15_TIuDiJOHXeQ/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTkv/Mzc5NTc3Mjc0XzMz/MTEyMjU2OTMxODQ1/MV80MTU2ODgzMjM5/OTg1NzUyMDg4X24u/anBn.jpg)
Jesienne przepisy na dania z pesto
Lato ma się ku końcowi, upał ustępuje miejsca chłodnemu wiatrowi, a ze straganów znikają kolejne warzywa i owoce. Na szczęście pojawiają się nowe sezonowe przysmaki.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcia, przepisy i stylizacja: dinnershow.studio
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/oDyjIT_QrUhyZviM7xib7vQaTs4z0Y27ynCEwDkm9qs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTAyOTAuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/adZjG6dSSHBpW9VjNgTAijRse-SJak5R1JgcVdm6W_I/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTAyOTAuanBn.jpg 1010w)
Focaccia na zakwasie z jabłkiem w plastrach, rozmarynem i pesto
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, często stawiany obok pizzy. Nic dziwnego – ciasto jest to samo, różni je jedynie czas pieczenia. Podczas gdy pizza dochodzi w kilka minut, na puszystą focaccię trzeba czekać nawet pół godziny. My przybraliśmy ją rozmarynem, a jako dodatku użyliśmy jabłek. Jeszcze odrobina pesto i można się rozkoszować prawdziwie włoskim smakiem.
Sprawdź przepis na focaccię na zakwasie z jabłkiem w plastrach, rozmarynem i pesto >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/zqhXQXfC3jOmH4YezE_wtTy3aTRbB0LvjbXEyJ3UyLk/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTA0NjAuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/NIGIIa5SnOhyypuOw1SUnYzLpPO4mpPqkI5-Stkqrb8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTA0NjAuanBn.jpg 1010w)
Flatbread ze szpinakiem, z pesto i mozzarellą
Flatbread to wypiek znany pod różnymi postaciami na całym świecie. Grecka pita, indyjski naan czy choćby focaccia to bardzo podobne wyroby, które powstają z mąki, wody i soli – z regionalnymi dodatkami. My traktujemy flatbread klasycznie, a do smaku dodajemy wyraziste pesto, szpinak i przyjemnie ciągnącą się mozzarellę.
Wypróbuj przepis na flatbread ze szpinakiem, z pesto i mozzarellą >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/t_ThqLVDGqS6bSn5ydhq_Z5UpziXY318OdYgtxvHu30/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTA0MjQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/R35j_l1OM7Z1Xmy_nzkc-TIRmmxu-I6Ny9Qcq00qxPA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTA0MjQuanBn.jpg 1010w)
Makaron castellane z dynią hokkaido w paście miso z czerwonym pesto
Późne lato to czas, w którym coraz częściej na straganach gości dynia. Najwdzięczniejszym wyborem jest odmiana hokkaido, która charakteryzuje się tym, że ma jadalną skórkę i lekko dymny, kasztanowy smak. My za sprawą pasty miso wydobywamy z niej jeszcze więcej głębi, a czerwonym pesto dodatkowo podbijamy umamiczny smak potrawy.
Zobacz przepis na makaron castellane z dynią hokkaido w paście miso z czerwonym pesto >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Q978jcPLf9yv7Gtt-WMF2yFbAkJYGS_ECVpiayWdpVE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTA0MDYuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/5WCQGgJgEqaK8hz5P5YGmW82mdLde3m7UuXAxHy5n7Q/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTA0MDYuanBn.jpg 1010w)
Zapiekane gnocchi z duszoną cukinią, dynią piżmową i wegańskim pesto
Niech was nie zwiedzie nazwa dania, bo nie o ziemniaczane kluseczki tu chodzi, a o makaron w kształcie muszelek. To oznacza, że warto przygotować sos, który je smakowicie wypełni. Cukinia cudownie komponuje się z dynią, a jeśli te warzywa dodatkowo połączymy z zielonym pesto i zapieczemy pod parmezanem, to mamy kombinację bliską ideału.
Wypróbuj przepis na zapiekane gnocchi z duszoną cukinią, dynią piżmową i wegańskim pesto >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/9X1MHcus_SHU4xjpd9DpDCnEBRp-4jeR-oM0u_zYWtE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTA0NDkuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/4uxbriuqeeFj6Y2A28_9Pn0-GZzWNVIVh77sMMRqFhA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDktMTQv/MzA3QTA0NDkuanBn.jpg 1010w)
Pappardelle w sosie śmietanowym z brokułami, czerwonym pesto i mozzarellą
Szerokie wstążki mają to do siebie, że najlepiej łączą się z sosami, które mogą je oblepić. A pesto to jeden z tych sosów, które doskonale przyklejają się do makaronu – szczelnie go otula, nadając kolor i smak. Do czerwonej odmiany pesto idealnie pasują brokuły, a odrobina śmietany i mozzarelli sprawi, że danie zyska kremową konsystencję.
Sprawdź przepis na pappardelle w sosie śmietanowym z brokułami, czerwonym pesto i mozzarellą >>
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/YFI7ir07b9vJH2YwCjuPdVGVIXVWGBYSVQJ3iqVEeYo/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDItMDIv/YmFyaWxsYV9sb2dv/X3N0cm9uYS0wMS5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/geGIi86K0seThS3ZQcCQp0iLvext8rU8GNYmoHKWb2c/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMDItMDIv/YmFyaWxsYV9sb2dv/X3N0cm9uYS0wMS5q/cGc.jpg 1010w)
Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?