Kukbuk
Kukbuk

Zapiekane gnocchi z duszoną cukinią, dynią piżmową i wegańskim pesto

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
makaron gnocchi
200 g
sól
do gotowania + do smaku
cukinia
1 nieduża sztuka
oliwa
do smażenia
czosnek
1 ząbek
śmietana 18%
3-4 łyżki
gałka muszkatołowa
szczypta
pieprz
do smaku
dynia piżmowa
¼ sztuki
pesto Barilla Vegan
½ słoiczka
parmezan lub inny twardy ser
do posypania
świeża bazylia
do podania

Zdjęcia, przepisy i stylizacja: dinnershow.studio

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie – al dente (tak by był zdecydowanie twardy). Odcedzamy.

Krok 2

Cukinię myjemy, a następnie trzemy na grubej tarce. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią posiekany czosnek, chwilę smażymy. Dorzucamy cukinię, lekko solimy i dusimy 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprz do smaku.

Krok 3

Dynię piżmową obieramy. Obieraczką skrawamy ją w długie wstążki. Wrzucamy je na patelnię z odrobiną oliwy – smażymy około minuty, tylko by dynia lekko zmiękła i się przyrumieniła.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego nakładamy cukinię – połowę przygotowanej porcji. Na to wysypujemy makaron, przykrywamy go pozostałą cukinią. Dodajemy pesto i dynię, posypujemy z wierzchu startym parmezanem.

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy kilka minut, aż parmezan się przyrumieni. Gotowe danie wykładamy na talerz, możemy posypać świeżą bazylią.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk