Kukbuk
Kukbuk

Pappardelle w sosie śmietanowym z brokułami, czerwonym pesto i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
makaron pappardelle
200 g
sól
do gotowania + do smaku
brokuł
½ sztuki
oliwa
2-3 łyżki
czosnek
1 ząbek
śmietana 18%
4-5 łyżek
pieprz
do smaku + do podania
pesto Barilla Pomodori Secchi
½ słoiczka
mozzarella
do podania
suszona papryczka chili
do podania

Zdjęcia, przepisy i stylizacja: dinnershow.studio

Krok 1

Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy – zostawiamy trochę wody z gotowania makaronu.

Krok 2

Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Odcinamy od nich twarde końcówki i tniemy je na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekany czosnek, chwilę smażymy. Dorzucamy plasterki łodyżek brokułu, dusimy z dodatkiem kilku łyżek wody z gotowania makaronu. Dokładamy brokułowe różyczki, dusimy pod przykryciem. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Makaron łączymy z pesto. Na talerz nakładamy trochę sosu z patelni i różyczki brokułu, na to wysypujemy makaron. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Możemy również posypać startą mozzarellą i pokruszonym chili.

 

TIP

- Zamiast pappardelle możemy użyć łatwiej dostępnych tagliatelle – również świetnie się sprawdzą.

- Mozzarellę możemy też dodać wcześniej, do sosu, kiedy będzie na patelni, wtedy ser lepiej się rozpuści.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk