Kukbuk
Kukbuk

Flatbread ze szpinakiem, z pesto i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
oliwa
2-3 łyżki
czosnek
1 ząbek
szpinak
1 opakowanie
sól
do smaku
gotowy spód pizzy
1 sztuka
pesto Barilla Genovese lub Vegan
1 słoiczek
mozzarella
1 sztuka
pieprz
do posypania
suszona papryczka chili
do posypania

Zdjęcia, przepisy i stylizacja: dinnershow.studio

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy na nią posiekamy w plasterki czosnek, chwilę smażymy. Dorzucamy szpinak, solimy – trzymamy go na patelni 2 minuty, na niedużym ogniu (możemy na chwilę przykryć), by tylko lekko zmiękł. 

Krok 3

Na spód pizzy wykładamy pesto, szpinak i porwaną na kawałki mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika – pieczemy kilka minut, aż ser się roztopi; gdy zacznie się lekko przypiekać, wyjmujemy.

Krok 4

Flatbread kroimy na kawałki, posypujemy pieprzem i pokruszonym chili.

 

TIP

- Zamiast spodu pizzy możemy użyć na przykład gotowych chlebków naan. Albo też skorzystać z samodzielnie zrobionego ciasta na focaccię (lub pizzę) i z niego przygotować spód: małą kulkę ciasta oprószamy mąką lub semoliną i rozciągamy na cienki placek. Jeśli korzystamy z własnego ciasta do zrobienia chlebka, to najlepiej trochę go podpiec lub podsmażyć na patelni, a dopiero potem dokładać dodatki.

- Warto pamiętać, że jeśli używamy pesto, nie dodajemy więcej oliwy – pesto już ją w sobie zawiera.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk