Focaccia na zakwasie z jabłkiem w plastrach, rozmarynem i pesto
- Focaccia
- aktywny zakwas
- 120 g
- miód
- ok. 20 g
- ciepła woda
- 375 g
- mąka pszenna
- 500 g
- sól
- 9 g
- oliwa
- 4-5 łyżek + do natłuszczenia
- Dodatkowo
- jabłko
- 1 sztuka
- świeży rozmaryn
- do posypania
- pesto Barilla Genovese lub Vegan
- 1 słoiczek
Zdjęcia, przepisy i stylizacja: dinnershow.studio
Krok 1
W misce mieszamy zakwas, miód i wodę (w temperaturze do 30 stopni, nie gorącą). Wsypujemy mąkę, mieszamy (na przykład łyżką), by woda połączyła się z mąką i powstała lepka, grudkowata masa; pilnujemy, aby nie pozostała w niej sucha mąka. Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 30-40 minut, możemy przykryć ściereczką.
Krok 2
Wyrabiamy ciasto – ręcznie lub przy użyciu robota (około 15 minut, jeśli wyrabiamy ręcznie). Pod koniec wyrabiania dodajemy sól, wyrabiamy dalej, by połączyła się z ciastem. Dodajemy oliwę – wyrabiamy, aż połączy się z ciastem (dzięki niej masa przestanie się lepić do rąk). Uformowane w kulę ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie i zostawiamy, najlepiej na noc, do wyrośnięcia (można schłodzić – wtedy może wyrastać nawet 24 godziny).
Krok 3
Kiedy ciasto podwoi objętość, delikatnie przenosimy je z miski do formy (najlepiej odwrócić miskę do góry dnem, chwilę potrzymać, a ciasto powoli wypłynie do formy) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Krok 4
Jabłko myjemy i kroimy na dość grube półplasterki. Odrywamy igiełki rozmarynu od gałązek. Wyrośniętą focaccię skrapiamy oliwą i delikatnie naoliwionym palcami robimy w cieście zagłębienia. Wkładamy w nie kawałki jabłka, posypujemy focaccii rozmarynem. Wstawiamy ją do piekarnika, pieczemy 20-30 minut. Pod koniec pieczenia dodajemy pesto (możemy je też dodać zaraz po wyjęciu – na gorącą focaccię). Po upieczeniu i wyjęciu z formy studzimy focaccię na kratce (lub podkładamy coś pod spód, by był przepływ powietrza i aby odparował nadmiar wilgoci).
TIP:
- Jeśli chcemy nałożyć pesto przed pieczeniem focaccii, musimy mocno je wcisnąć palcami w ciasto, inaczej to, co będzie na wierzchu, spali się w trakcie pieczenia. Lepiej dodać pesto pod koniec pieczenia lub po wyjęciu z piekarnika.
- Aktywny zakwas to taki, który pracuje; najlepiej sprawdza się ten, który jest pod koniec procesu przerabiania porcji mąki.
- Warto zaplanować, na kiedy chcemy mieć gotową focaccię – najlepiej, by ciasto rosło co najmniej około 12 godzin.
- Kawałki focaccii na zimno, posmarowane pesto, są pyszną przekąską.
Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.