Makaron castellane z dynią hokkaido w paście miso z czerwonym pesto
Zdjęcia, przepisy i stylizacja: dinnershow.studio
Krok 1
Castellane gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy – zostawiamy trochę wody z gotowania makaronu.
Krok 2
Dynię myjemy, kroimy w drobną kostkę (½ centymetra). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną dynię – smażymy, aż się lekko zrumieni. Dodajemy pastę miso, zmniejszamy ogień, wlewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Przykrywamy. Pasta powinna się rozpuścić – powstanie sos, w którym dynia się nieco poddusi. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Do makaronu dodajemy pesto, mieszamy.
Krok 4
Na talerz nakładamy łyżkę sosu z dynią, na to wysypujemy makaron. Na wierzch wykładamy resztę dyni w sosie. Możemy posypać świeżą kolendrą i pokruszonymi orzechami włoskimi.
TIP
- Pasta miso jest dość słona, dlatego uważajmy z solą, by nie przesadzić.
Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.