Kukbuk
Kukbuk

Makaron castellane z dynią hokkaido w paście miso z czerwonym pesto

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 

Zdjęcia, przepisy i stylizacja: dinnershow.studio

Krok 1

Castellane gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy – zostawiamy trochę wody z gotowania makaronu.

Krok 2

Dynię myjemy, kroimy w drobną kostkę (½ centymetra). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną dynię – smażymy, aż się lekko zrumieni. Dodajemy pastę miso, zmniejszamy ogień, wlewamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Przykrywamy. Pasta powinna się rozpuścić – powstanie sos, w którym dynia się nieco poddusi. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3

Do makaronu dodajemy pesto, mieszamy.

Krok 4

Na talerz nakładamy łyżkę sosu z dynią, na to wysypujemy makaron. Na wierzch wykładamy resztę dyni w sosie. Możemy posypać świeżą kolendrą i pokruszonymi orzechami włoskimi.

 

TIP

- Pasta miso jest dość słona, dlatego uważajmy z solą, by nie przesadzić.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk