Tym, co wyróżnia dobry żurek spośród innych zup, jest jego cudownie gęsta, jedwabiście gładka konsystencja, doskonałe zrównoważenie smaków: słonego, kwaśnego i słodkiego, oraz wyczuwalny aromat wędzonki i przypraw. Prawidłowe wykończenie żurku jest czasochłonne i wymaga ciągłego próbowania i dodawania składników, aż do momentu, w którym osiągnie on satysfakcjonujący nas smak. Przeczytajcie, co i kiedy wrzucać do garnka.
Jak zrobić zakwas do żurku?
To pierwsza rzecz, którą musimy zaplanować. W zależności od temperatury, w której pozostawimy słoiki z zakwasem, oraz od tego, w jaki poziom kwasowości mierzymy, jego przygotowanie może zająć od czterech dni do miesiąca. Fermentacja zachodzi spontanicznie, mieszanka chleba lub mąki i wody zostaje zaatakowana przez bakterie kwasu mlekowego, które pożywiają się cukrami i produkują kwas mlekowy, nadający całości kwaśny smak.