Samodzielne zrobienie masła daje wielką satysfakcję. Wystarczy trochę tłustej śmietanki i cierpliwości! Domowe masło przygotujecie w pół godziny – i będzie to zdecydowanie dobrze zainwestowany czas. Własnoręcznie ubite masło idealnie nada się do domowego chleba, obowiązkowo upieczonego na zakwasie.
Jak zrobić masło w domu?
Jeszcze niedawno domowe masło gościło w każdym domu. Przygotowanie go to nic trudnego, więc czemu nie przywrócić tej pięknej tradycji?
Tekst: redakcja
Przepisy: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
Do masła DIY możecie dodać ulubione przyprawy
Choć smak domowego masła jest niepowtarzalny, a kromka pokryta maślaną chmurką zdaje się nie potrzebować żadnych dodatków, zachęcamy was do eksperymentów. Do masła DIY możecie dodać ulubione przyprawy. Wariantów smakowych jest wiele: od klasycznego czosnkowego po inspirowane orientem masło z pastą miso! Domowe masło jest też znacznie tańsze niż sklepowe – i zdecydowanie smaczniejsze.
Inspiracje do przyrządzenia masła smakowego w słodkich i słonych wersjach znajdziecie w naszym zestawieniu maseł z dodatkami.
Czas przygotowania: 30 minutPrzepis na domowe masło
składniki:
- śmietanka 30% lub 36% 500 ml
Dodatkowo:
- durszlak
- jałowa gaza
- oliwa
krok 1
Schłodzoną śmietankę przelewamy do misy robota kuchennego lub do wysokiego pojemnika, jeśli używamy zwykłego miksera.
krok 2
Śmietankę ubijamy tak długo, aż się zwarzy i powstaną w niej grudki.
krok 3
Durszlak wykładamy jałową gazą i wylewamy na nią całą zawartość misy. Gaza ułatwi oddzielenie grudek masła od maślanki.
krok 4
Oddzielone masło odciskamy w dłoniach, formujemy w kulkę i wkładamy do miski z zimną wodą, w której dokładnie je płuczemy.
krok 5
Czyste masło umieszczamy w specjalnej formie do masła, posmarowanej oliwą. Jeśli takiej foremki nie mamy, zawijamy je w papier do pieczenia. Wkładamy masło do lodówki.
TIPY
- Jeśli chcemy uzyskać masło o delikatnie słonym smaku, podczas ubijania śmietany dodajemy ½ łyżeczki soli gruboziarnistej rozdrobnionej wcześniej w moździerzu. Innym sposobem jest posypanie masła solą przed włożeniem go do foremki.
- Domowe masło najlepiej zjeść w ciągu 5-7 dni od przygotowania. Możemy je również pokroić na kawałki i zamrozić lub przygotować z niego ulubione masła smakowe.
- Maślanki możemy użyć do pankejków lub racuchów albo podać ją ze świeżymi owocami.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Jak przygotować masło smakowe?
Masło z dodatkami to idealny pomysł na przełamanie kulinarnej monotonii. Zobaczcie, na ile słodkich i wytrawnych sposobów możecie je urozmaicić!
- Ludzie i inspiracje
Kostka bulionowa: DIY
Podstawa szybkich zup i sosów – kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Warto pokusić się o zrobienie jej samemu.
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
- Ludzie i inspiracje
Jak przygotować masło smakowe?
Masło z dodatkami to idealny pomysł na przełamanie kulinarnej monotonii. Zobaczcie, na ile słodkich i wytrawnych sposobów możecie je urozmaicić!
- Ludzie i inspiracje
Kostka bulionowa: DIY
Podstawa szybkich zup i sosów – kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Warto pokusić się o zrobienie jej samemu.
- Ludzie i inspiracje
Ajerkoniak: DIY
Bezy nabierają chrupkości w piekarniku, a ty zastanawiasz się, co począć z pozostałymi po wypieku żółtkami? Ajerkoniak to doskonała propozycja na ich wykorzystanie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?