Krewetki, podobnie jak inne owoce morza, mają niesamowity, głęboki smak, który bierze się ze zwiększonej w stosunku do zwierząt lądowych koncentracji smakowitych aminokwasów w ich komórkach. Tego typu przystosowanie do warunków życia w słonych wodach mórz i oceanów było koniecznością. Gdyby w komórkach morskich zwierząt nie było wystarczającego stężenia rozpuszczonych substancji, za sprawą zjawiska osmozy po prostu traciłyby zbyt wiele wody, która naturalnie wyciekałaby przez ich błony po to, by zmniejszyć koncentrację otaczającej je słonej wody. Na szczęście dla nas krewetki gromadzą w swoich komórkach glicynę oraz glutaminian, czyli związki nadające im smak słodki i umami. Niektóre ryby bowiem, na przykład rekiny, zamiast tych aminokwasów gromadzą w swoich ciałach duże ilości niezbyt pysznego, a rozkładanego do jeszcze mniej apetycznych substancji mocznika.
Lubisz krewetki? Dowiedz się, jak je dobrze obrać i jak najlepiej przygotować krewetki!