Za jedzeniem łososia przemawia jego smak i wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, których korzystny wpływ na zdrowie, przede wszystkim na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego, został przebadany i dowiedziony. Z drugiej strony mamy doniesienia o wysokiej zawartości w mięsie tej ryby zanieczyszczeń pochodzących głównie z używanych w przemyśle chemikaliów, z których najbardziej kontrowersyjne są dioksyny i dioksynopodobne PCB, kumulujące się w środowisku i bardzo trwałe. Problemem jest jednak znalezienie jednoznacznych danych dotyczących zawartości toksyn i eksperckich interpretacji ewaluacji ryzyka.
Oczywiście najlepsze są źródła naukowe – monografie uznanych akademickich wydawnictw lub artykuły w recenzowanych czasopismach. Trudność polega na tym, że nie są one powszechnie dostępne, poza tym, że tych poświęconych toksynom w łososiu jest relatywnie niewiele. Trudno więc wyciągać wnioski i je uogólniać, bo eksperymenty przeprowadzane są zazwyczaj na ograniczonym materiale i w specyficznych warunkach. Poza tym korelacja między spożywanymi substancjami a efektami zdrowotnymi zawsze jest trudna do ustalenia.
Poznaj nasze najlepsze rady, jak przygotować pysznego łososia!