Obłędnie pachnący ramen sprawdzi się w każdym wydaniu – rewelacyjnie smakuje z grzybami i pastą sezamową, soczystym mięsem czy z cytryną i ziołami. Choć już sam jego zapach kusi bogactwem aromatycznych nut, dopiero po skosztowaniu pierwszej łyżki tej pysznej zupy zaczyna się prawdziwa uczta dla zmysłów. Wyrazisty, mocny i pełen umami smak (przeczytaj, czym jest umami >>) nikogo nie pozostawi obojętnym – nie dziwi nas więc, że ramen to obecnie jedno z najpopularniejszych dań na świecie.
Miłośników tego pysznego dania wciąż przybywa, a kolejne osoby gotujące domowy ramen obalają mit, że jego przygotowanie jest wymagające i trudne. Najprostszy bulion, będący podstawą ramenu, można ugotować nawet w pół godziny – wystarczy odrobina wprawy, dobrej jakości składniki i zamiłowanie do gotowania. Jeśli nie wierzycie, wraz z autorką książki „Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne” wybierzcie się w kulinarną podróż, pełną oszałamiającego zapachu i obłędnego smaku. Znajdziecie w niej praktyczne wskazówki, dzięki którym bez trudu przyrządzicie swój pierwszy bulion – rozgrzewający ciało i wprawiający w prawdziwie błogi nastrój. Pamiętajcie – tu nie ma sztywnych zasad. To kuchnia, w której wszystko jest dozwolone – w najlepszym tego słowa znaczeniu. Podejdźcie do gotowania jak do twórczego przedsięwzięcia – dajcie się uwieść magii aromatycznego ramenu i puśćcie wodze fantazji.