Kukbuk
Kukbuk

Shio ramen z chrupiącym boczkiem wieprzowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny i 45 minut gotowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Na wieprzowinę:
boczek wieprzowy ze skórą
455 g
olej
1 łyżka
sól koszerna
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
Na zupę:
bulion wieprzowy
8 szklanek
shio tare
½ szklanki
dymka, białe i zielone części
4 sztuki
pokrojone w paski nori
1 arkusz
fermentowane pędy bambusa
½ szklanki
świeży makaron ramen
540 g

Przepis: Robin Donovan


Zdjęcie: Kate Sears

Przygotowanie wieprzowiny (krok 1)

Nastaw piekarnik na 180°C i połóż ruszt na blasze. Bardzo ostrym nożem zrób kilka nacięć przez skórę i tłuszcz, nie przecinając mięsa. Wetrzyj olej w mięso i obficie posyp je solą i pieprzem. Umieść mięso na ruszcie nad blachą, skórą do góry i piecz przez 2,5 godziny. Zwiększ temperaturę do 230°C i piecz przez kolejne 15 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 15 minut. Gotowy boczek potnij w plastry grubości 6 mm.

Przygotowanie zupy (krok 2)

Zagrzej bulion (przepis na bulion wieprzowy znajdziesz tutaj >>) na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać.

Do każdej z 4 misek nałóż 2 łyżki tare. Dodaj do nich makaron i zalej bulionem. Rozdziel mięso, dymkę, pędy bambusa i paski wodorostów nori do misek.
Podawaj od razu.

Wskazówka

Aby łatwiej było naciąć skórę boczku, najpierw schłodź mięso. Możesz nawet wstawić je do zamrażarki mniej więcej na 30 minut.

książka "Ramen krok po kroku" okładka

Przepis pochodzi z książki "Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne", autorstwa Robin Donovan. Żeby dowiedzieć się więcej przeczytaj nasz artykuł "Idealny ramen krok po kroku">>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk