Dziesięć lat temu na placu Zbawiciela w Warszawie otwarto Charlotte – i już od pierwszego dnia tajemnicza Francuzka wzbudzała ogromne zainteresowanie. Jak się okazało i miejsce – dawna siedziba Centrali Rybnej pod arkadami – i pomysł na to, by przez cały dzień serwować warszawiakom francuskie śniadania, były strzałem w dziesiątkę. Tłum kłębił się tam od rana, a ci, którzy nie mogli zostać dłużej, wybiegali, dzierżąc w dłoniach kuszące paryskie bagietki czy obłędnie wyglądające francuskie słodkości – lub wracali wieczorem na kieliszek wina i… spóźnione śniadanie. Minęła dekada, a w tym bistro z francuskimi przysmakami jest niemal tak jak pierwszego dnia – tłumnie, gwarno i barwnie. Co więcej, Charlotte się rozwija i współtworzy gastronomiczną mapę Warszawy z lokalami na Próżnej, Nowym Świecie i Wilanowie, a także z piekarnią na Bielanach; jej filie pojawiły się również w Krakowie i we Wrocławiu. Od niedawna działa też internetowy sklep Charlotte, a kultowe słoiczki z białą czekoladą czy konfiturą malinową są dzięki niemu dosłownie na wyciągnięcie ręki.
Klasyczne dania kuchni francuskiej
Od bœuf bourguignon i rillettes z łososia po magdalenki i czekoladowy fondant – prezentujemy najlepsze śniadania, obiady i desery rodem z kuchni francuskiej.