Kukbuk
Kukbuk
Przepis na croissant z książki „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” (fot. materiały prasowe)

Croissanty

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
letnie mleko
200 ml
letnia woda
90 ml
suche drożdże
14 g
cukier
5 łyżeczek
masło
50 g
mąka pszenna
500 g
sól
1 łyżeczka
dodatkowo:
zimne masło
250 g
jajko
1 sztuka
mąka
do podsypania

Przepis pochodzi z książki „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” autorstwa Ewy Dobak i Justyny Kosmali (Buchmann, 2021).

Wykonanie:

W miseczce połącz mleko z drożdżami i 2 łyżeczkami cukru. Odstaw na 15 minut, aby drożdże podjęły pracę. Do dużej miski przesiej mąkę, sól, pozostały cukier, dodaj masło, wodę oraz rozczyn. Zagnieć jednolite ciasto, przełóż na blat i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie (możesz też umieścić wszystkie składniki w dzieży i wyrobić ciasto w mikserze). Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie przełóż ciasto na obsypany mąką blat, rozpłaszcz, żeby uwolnić ze środka gaz. Przełóż na arkusz papieru do pieczenia i uformuj w prostokąt. Przykryj drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkuj, nadając kształt prostokąta, na grubość 2 cm. Tak przygotowane ciasto owiń dodatkowo folią spożywczą. Umieść na blaszce do pieczenia lub desce i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk