Kukbuk
Kukbuk
Chleb Charlotte na zakwasie pszennym (fot. materiały prasowe)

Chleb Charlotte

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mąka pszenna typ 500
660 g
świeże drożdże
5 g
sól
15 g
starter pszenny
316 g
letnia woda
355 ml
Dodatkowo:
mąka żytnia chlebowa typ 720
do posypywania
oliwa
do wysmarowania miski

Przepis pochodzi z książki „Francuskie przepisy z bistro Charlotte” autorstwa Ewy Dobak i Justyny Kosmali (Buchmann, 2021).

Przydatne informacje:

Temperatura wody dodawanej do ciasta powinna wynosić ok. 40ºC. Temperatura otoczenia podczas fermentacji ciasta powinna wynosić ok. 24ºC. Temperatura wyrobionego ciasta chlebowego powinna wynosić 22–24ºC.

Wykonanie

Do dzieży miksera przełóż wszystkie suche składniki, wymieszaj na małych obrotach. Powolnym strumieniem dolewaj 285 ml wody. Masę miksuj przez 4 minuty, do połączenia składników, co jakiś czas zgarniając ciasto ze ścianek dzieży za pomocą skrobki. Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, zwiększ obroty miksera do średniej prędkości. W trakcie wyrabiania kontroluj sztywność ciasta, dolewając partiami pozostałą wodę – gotowe ciasto powinno być luźne, elastyczne, ale nie klejące. Wyrabiaj jeszcze ok. 7 minut. Gotowe ciasto delikatnie przełóż do dużej na oliwionej miski. Przykryj czystym ręczniczkiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu złóż ciasto – każdy z czterech boków ciasta naciągnij wpierw lekko do góry, a następnie złóż do środka. Odstaw na kolejną godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką.

Uformuj w kulę, naciągając każdy z boków do środka i odwracając na koniec kulę ciasta łączeniem do dołu. Przykryj i zostaw na 30 minut. Po tym czasie chleb uformuj w podłużny bochenek i przełóż do koszyczka rozrostowego wyłożonego bawełnianą ściereczką i obsypanego mąką. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12–15 godzin. Ciasto wyjmij z lodówki na 1–1,5 godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzej do 240ºC. Na dole piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Chleb ostrożnie przełóż na blaszkę i jednym szybkim ruchem za pomocą ostrego nożyka lub żyletki natnij bochenek wzdłuż. Wsuń do dobrze rozgrzanego i zaparowanego piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Po 20 minutach uchyl na kilka sekund drzwiczki piekarnika, żeby para wodna sięulotniła. Kontynuuj pieczenie, aż chleb będzie mocno zrumieniony.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk