Ze świeżego twarożku możemy przyrządzać naprawdę rewelacyjne śniadania. Podany z domową konfiturą lub z orzechami albo polany miodem od zaprzyjaźnionego pszczelarza – w każdej wersji smakuje równie wybornie. Trzeba tylko pamiętać, by przed nałożeniem twarożku na świeżą kromkę chleba posmarować ją solidną porcją masła. Jeśli – podobnie jak nam – na myśl o takim rarytasie pociekła wam ślinka, spróbujcie sami przygotować domowy twarożek, który przywoła wspomnienie wakacji na wsi oraz leniwych popołudni u dziadków.
Domowy twarożek: DIY
Nic tak nie dodaje smaku śniadaniom, jak twarożek z sezonowymi dodatkami. A może być jeszcze smaczniej, jeśli serek przygotujemy sami. Jak zrobić domowy twarożek z niepasteryzowanego mleka?
Tekst: redakcja
Zdjęcia: dinnershow studio
Domowy twarożek
składniki:
- mleko niepasteryzowane, tłuste 1½ l
- gaza lub tetra kawałek
krok 1
Mleko wlewamy do dużego słoja. Przykrywamy go cienką ściereczką i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej.
krok 2
Po dwóch dniach zaglądamy do mleka – powinno się już ściąć. By się upewnić, możemy delikatnie poruszyć słojem.
krok 3
Na głębokiej podstawce (może być garnek lub talerz) ustawiamy sito, a na nim rozkładamy tetrę lub gazę. Powoli przelewamy na nie zsiadłe mleko.
krok 4
Delikatnie zbieramy mleko i podnosimy sito nieco do góry, tak by mogła przez nie spływać serwatka, której nie użyjemy do twarożku. Następnie tetrę związujemy sznurkiem.
krok 5
Serek możemy zostawić na sicie. Gdy będzie gotowy, zrobi się bardziej płaski (dobrze jest go wtedy czymś obciążyć). Możemy go też powiesić nad naczyniem, do którego będzie ściekać serwatka. Tak przygotowany serek zostawiamy do odcieknięcia na mniej więcej dobę. Na następny dzień przenosimy twarożek (nadal w tetrze) do lodówki. Latem ten proces wykonujemy już po 12 godzinach.
krok 6
Delikatnie wyjmujemy ser z tetry – powinien być na tyle ścisły, by dało się go łatwo oddzielić od materiału. Dopiero wtedy jest gotowy!
krok 7
Serek podajemy klasycznie, czyli z rzodkiewką i ze szczypiorkiem, lub z prażonymi migdałami i ze słonecznikiem albo na słodko – z orzechami i miodem.
TIP
Szczęśliwy ten, kto ma dostęp do mleka prosto od krowy. Jeśli waszymi sąsiadkami nie są pękate mućki i zaradni rolnicy, najlepiej zdać się na tzw. mlekomaty – kilkanaście takich „dystrybutorów” ze świeżym mlekiem znajdziecie w województwie mazowieckim i dolnośląskim, a po kilka w Wielkopolsce, na Warmii, Śląsku i w Małopolsce.
Mleko w mlekomatach nie jest poddawane obróbce cieplnej, homogenizacji ani sterylizacji – i tylko takie ma szansę najpierw się zsiąść, a potem zgęstnieć do konsystencji twarogu. Od dojenia do transportu butelek do sprzedaży mijają nie więcej niż 24 godziny, a produkt jest przechowywany w niskiej temperaturze, co hamuje rozwój bakterii.
Przeczytaj również:
- Ludzie i inspiracje
Pizza: DIY
Pizza sprawdzi się na każdą okazję – jako apetyczny obiad dla dzieci, solidna przekąska na wieczór ze znajomymi czy główny składnik kolacji we włoskim stylu. Zobaczcie, jak ją samodzielnie przygotować.
- Kultura i wiedza
Domowy twaróg bez tajemnic: pytania i odpowiedzi
Nie wiecie, jakie mleko wybrać do twarogu? Albo zastanawiacie się, co zrobić, gdy ser wychodzi zbyt kruchy? Oto praktyczne wskazówki, które rozwieją wszelkie wątpliwości.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić twaróg doskonały?
Dla amatorów i dla smakoszy, którzy nie chcą długo czekać na ulubione dania, oraz dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Oto przepisy na domowe sery, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i z którymi każdy z łatwością sobie poradzi.
- Ludzie i inspiracje
Pizza: DIY
Pizza sprawdzi się na każdą okazję – jako apetyczny obiad dla dzieci, solidna przekąska na wieczór ze znajomymi czy główny składnik kolacji we włoskim stylu. Zobaczcie, jak ją samodzielnie przygotować.
- Kultura i wiedza
Domowy twaróg bez tajemnic: pytania i odpowiedzi
Nie wiecie, jakie mleko wybrać do twarogu? Albo zastanawiacie się, co zrobić, gdy ser wychodzi zbyt kruchy? Oto praktyczne wskazówki, które rozwieją wszelkie wątpliwości.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić twaróg doskonały?
Dla amatorów i dla smakoszy, którzy nie chcą długo czekać na ulubione dania, oraz dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Oto przepisy na domowe sery, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i z którymi każdy z łatwością sobie poradzi.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?