Kukbuk
Kukbuk
Piernik – gwiazda betlejemska (fot. materiały prasowe)

Dlaczego piernik musi leżakować?

By delektować się smakiem tego tradycyjnego wypieku, trzeba najpierw uzbroić się w cierpliwość. O to, ile czasu dojrzewa ciasto na piernik i dlaczego się nie psuje, zapytaliśmy Rafała Boińskiego, Mistrza Piernikarskiego z Żywego Muzeum Piernika w Toruniu.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcie główne: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Dlaczego pierniki muszą leżakować?

Dzięki leżakowaniu ciasto na piernik może się, jak mówią Mistrzowie Piernikarscy, przeżreć – czyli równomiernie przejść zapachem i smakiem korzennych przypraw. To ważne, bo jest ono bardzo gęste i podczas mieszania składników nie da się ich idealnie połączyć. Ponadto w czasie leżakowania z ciasta odparowuje woda, co nadaje mu odpowiednią konsystencję.

Pierniki z Muzeum Żywego Piernika w Toruniu (fot. materiały prasowe)

fot. materiały prasowe

Kiedyś upieczono piernik z ciasta, które dojrzewało aż 67 lat

Jak długo powinno trwać leżakowanie piernika?

Przynajmniej trzy miesiące, ale im dłużej, tym lepiej.

Kiedyś upieczono piernik z ciasta, które dojrzewało aż 67 lat

Wycinanie pierników (fot. Pille Riin Priske / unsplash.com)

fot. Pille Riin Priske / unsplash.com

Piernik nie zepsuje się dzięki goździkom i miodowi

Co się dzieje zciastem w trakcie leżakowania piernika

Czy piernik podczas leżakowania sie nie zepsuje? Nie, bo piernik zawiera goździki i miód, które mają właściwości bakteriobójcze i doskonale konserwują. Piernikarze mawiają, że kiedyś upieczono piernik z ciasta, które dojrzewało aż 67 lat! Piernik, jeśli przechowuje się go w chłodnym i suchym miejscu, może leżeć bardzo długo, zarówno przed pieczeniem, jak i po upieczeniu. Oczywiście mówimy tu o tradycyjnej recepturze, na którą składają się tylko mąka żytnia i pszenna, przyprawy oraz miód. Dodatek jajka czy masła sprawi, że ciasto zjełczeje.

Przepis na piernik, który musi leżakować (fot. Rafał Meszka)

Przepis: Piernik, który musi odpocząć >>

Połowa listopada to idealny moment, by przygotować ciasto na tradycyjny piernik! Z tym przepisem wasz piernik, będzie pachniał cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami, a do tego przepięknie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk