Kukbuk
Kukbuk
Przepis na piernik, który musi leżakować (fot. Rafał Meszka)

Piernik, który musi odpocząć

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + 3-4 tygodnie leżakowania + 1 godzina pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
masło
250 g
cukier
200 g
miód
500 g
soda oczyszczona
3 łyżeczki
mleko
125 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
mąka pszenna
1 kg
przyprawa do piernika
3 łyżki
kandyzowana skórka pomarańczowa
3 łyżki
orzechy włoskie
100 g
sól
1/2 łyżeczki

Zdjęcie: Rafał Meszka


Przepis: Dominika Krzemińska / Przegryź


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Masło, cukier i miód rozpuszczamy, a następnie studzimy.

krok 2

Do wystudzonej masy dodajemy sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Następnie dodajemy jajka, mąkę połączoną z przyprawą do piernika. Na koniec dorzucamy skórkę pomarańczową, orzechy włoskie oraz sól. Dokładnie mieszamy.

krok 3

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na trzy – cztery tygodnie.

krok 4

Po tym czasie ciasto doprowadzamy do temperatury pokojowej i wykładamy nim formę. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk