Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze kawiarnie w Łodzi – Palarnia kawy i kawiarnia Coffeehood w Łodzi

Dare to Cook: Najlepsze restauracje i kawiarnie w Łodzi

Łódź to miasto nieoczywiste – również jeśli chodzi o kulinaria. Razem z Magdą Klimczak aka Dare to Cook sprawdzamy, gdzie w Łodzi można dobrze zjeść.

Tekst: Magda Klimczak / Dare to Cook

Zdjęcia: Magda Klimczak / Dare to Cook

Opublikowano: 25 Maja 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Z jednej strony była Łódź robotnicza, w której królowały prażoki, śledzie i zalewajka, z drugiej – miasto czterech kultur, naznaczone bogatymi wpływami żydowskimi, rosyjskimi i niemieckimi. Współczesna kuchnia łódzka idzie jednak w zupełnie innym kierunku.

Gastronomia w Łodzi to oczywiście Piotrkowska, gdzie można zjeść pyszną pizzę z azjatyckim twistem, rameny i burgery, a przy okazji zwiedzić bramy z pięknymi ogródkami i odchodzące przecznice z muralami i woonerfami. Warto jednak wyjść poza główny łódzki trakt i przejść się na Księży Młyn czy do Ogrodów Geyera, gdzie oferta kulinarna kwitnie i rodzą się nowe, uzależniające kuchnią miejsca!

Najlepsze kawiarnie w Łodzi – Palarnia kawy Coffeehood, Łódź (fot. Cofferrhood / Magda Klimczak)

fot. Cofferrhood / Magda Klimczak

Coffeehood

Księży Młyn 16

Położona na uroczym Księżym Młynie palarnia kawy specialty i kawiarnia w jednym. Od niedawna działa sześć dni w tygodniu – od wtorku do niedzieli. Zapach palonej tu kawy roznosi się po całej okolicy, nie sposób się nie skusić na filiżankę klasycznego espresso lub pysznego przelewu, a także oczywiście na pyszne ciasto. W tutejszym sklepiku można kupić ziarna z palarni – ich wybór zmienia się zależnie od sezonu. Właściciele, Michał i Asia, chętnie rozmawiają z gośćmi o kawie, a w razie potrzeby pomagają w wyborze odpowiednich ziaren do parzenia w domu.

Najlepsze restauracje i kawiarnie w Łodzi – delikatesy Spiżarnia Rydzyńska (fot. Spiżarnia Rydzyńska / Magda Klimczak)

fot. Spiżarnia Rydzyńska / Magda Klimczak

Spiżarnia Rydzyńska

Księży Młyn 16

Z Coffeehood sąsiadują ekologiczne delikatesy. Ich twórcy, Michał i Marta, od lat są związani z wysokiej jakości produktami i ekologiczną kuchnią. W delikatesach znajdziecie wybór ryb i mięs, także dziczyzny, z której znana jest Spiżarnia. Są też świeże ekologiczne warzywa i owoce, wreszcie – gotowe dania i przetwory. Ja chętnie zaglądam na Księży Młyn po zakwasy, warzywa, owoce morza i wino. Przy okazji można porozmawiać z przemiłymi właścicielami i wpaść na lunch do sąsiedzkiej Fatamorgany, z którą Spiżarnia Rydzyńska współpracuje.

Najlepsze restauracje w Łodzi – burgerownia Gastromachina (fot. Gastromachina / Magda Klimczak)

fot. Gastromachina / Magda Klimczak

Gastromachina

ul. Piotrkowska 93

Legendarne łódzkie burgery w jakości od lat nie do pobicia przez inne lokale. Autorskie przepisy na burgery, wypiekane specjalnie dla Gastromachiny bułki, dobrej jakości wołowina i pyszne sosy – to musiało się udać. W nowym, większym lokalu przy Piotrkowskiej 93 znajdziecie też steki, skrzydełka i frytki, jak również burgery wegańskie! Po sąsiedzku możecie się napić wina w Niewinnych lub zasiedzieć się w bramie pod numerem 93.

Najlepsze restauracje i kawiarnie w Łodzi – pizzeria Tutti Santi, Łódź (fot. Tutti Santi / Magda Klimczak)

fot. Tutti Santi / Magda Klimczak

Tutti Santi

ul. Piotrkowska 295

W nowym kompleksie pofabrycznym, Ogrodach Geyera, zadomowiła się na dobre pizzeria Tutti Santi. Lokal jest pięknie wyremontowany i ma wyjątkowy, sakralny wystrój. Działa w nim również sklep z włoskimi produktami, tymi samymi, których używa się w restauracyjnej kuchni. Jeśli chcecie odwiedzić Tutti Santi w weekend, koniecznie zróbcie rezerwację, inaczej czeka was stanie w kolejce przed wejściem. W każdą sobotę i niedzielę kłębi się tu tłum – i nie ma się co dziwić, pizza jest pyszna!

Najlepsze restauracje w Łodzi – Ato Sushi (fot. Ato Sushi / Magda Klimczak)

fot. Ato Sushi / Magda Klimczak

Ato Sushi

ul. 6 Sierpnia 1/3

Jeśli możecie zjeść tylko w jednym miejscu w Łodzi, idźcie na sushi do Ato. Kasper Krajewski i jego zespół doprowadzili sztukę przyrządzania tego dania do perfekcji. Kuchnia japońska to przede wszystkim jakość produktu – i tu znajdziemy najlepszej klasy ryby, owoce morza i ryż. W Ato Sushi można także zamówić omakase, czyli degustację przygotowaną przez sushi mastera specjalnie dla gościa.

Najlepsze kawiarnie w Łodzi – Owoce i Warzywa (fot. Owoce i Warzywa / Magda Klimczak)

fot. Owoce i Warzywa / Magda Klimczak

Owoce i Warzywa

ul. Traugutta 9, ul. Piotrkowska 217

To nazwa doskonale znana łódzkim kawoszom. Michał Sobolewski, założyciel kawiarni, jest wyśmienitym baristą i prowadzi szkolenia z parzenia kawy, oceny sensorycznej czy latte art.

Na miejscu możecie spróbować kaw, ale i herbat od Wojtka z The Tea (kto ich nie zna, niech prędko wchodzi na stronę The Tea i zamawia herbaty). W kawiarni przy Piotrkowskiej 217 prócz kawy dostaniecie ciepłe dania, a w obydwu lokalach kupicie akcesoria do parzenia kawy i pyszne ziarna, między innymi z Populusa czy The Barn.

Najlepsze restauracje i kawiarnie w Łodzi – Montag Piekarnia Bistro (fot. Montag Piekarnia Bistro / Magda Klimczak)

fot. Montag Piekarnia Bistro / Magda Klimczak

Montag Piekarnia Bistro

ul. Piotrkowska 107

ul. Piotrkowska 111

Ta piekarniokawiarnia na łódzkim rynku działa już ponad osiem lat. Od niedawna możecie w niej zjeść również lunche – w tym domowe makarony (świeżo zrobione, można kupić także na wynos). Nawet jeśli wchodzi się tu po chleb, nie da się wyjść bez ciastka. Jeśli nie z tortem bezowym, to chociaż z małą magdalenką do kawy! Skosztujcie też koniecznie tutejszego masła ze świeżym chlebem i odrobiną soli – to danie skończone!

Najlepsze restauracje i kawiarnie w Łodzi – Milk Lodowe Bistro (fot. Milk Lodowe Bistro / Magda Klimczak)

fot. Milk Lodowe Bistro / Magda Klimczak

Milk Lodowe Bistro

ul. Nawrot 15

Chociaż to nowe miejsce na mapie Łodzi, ma swoich wiernych klientów. Zakręcająca kolejka przed lokalem to norma, ale muszę przyznać, że jest uzasadniona – tutejsze lody, wytwarzane metodą rzemieślniczą, to majstersztyk! Pistacja powinna się stać firmowym smakiem, nie umiem jej sobie odmówić. W Milku zjecie także lody w ciasteczku lub w brioszce. Zamknięte w bułeczce, popijane mocnym espresso, przeniosą was w mig na słoneczną Sycylię! Wpadajcie do Milka – choć sezon lodowy dopiero się rozkręca, to już jest hit!

Najlepsze restauracje i kawiarnie w Łodzi – Ukryte Rzeki, ul. Piotrkowska 295, Ogrody Geyera, Łódź (fot. Ukryte Rzeki / Magda Klimczak)

fot. Ukryte Rzeki / Magda Klimczak

Ukryte Rzeki

ul. Piotrkowska 295, Ogrody Geyera

Kolejne modne i chętnie odwiedzane miejsce w Ogrodach Geyera. W Ukrytych Rzekach, których nazwa nawiązuje do łódzkiej historii przemysłu włókienniczego, króluje kuchnia fusion. Zjecie tu dania regionalne, takie jak zalewajka, ale też wariacje na temat kuchni świata, sprytnie połączone na talerzu. Menu zmienia się sezonowo. W karcie zasugerowano wina dopasowane do dań, w tym pochodzące z polskich winnic, co jest miłym zaskoczeniem.

Najlepsze restauracje i kawiarnie w Łodzi – Ferment Pizza i Krany (fot. Ferment Pizza i Krany / Magda Klimczak)

fot. Ferment Pizza i Krany / Magda Klimczak

Ferment Pizza i Krany

ul. Piotrkowska 99

Pizza w neapolitańskim stylu, rzemieślniczy gin, autorskie koktajle i azjatycki twist w menu – co mogłoby się nie udać? Jest pysznie! W Fermencie znajdziecie klasyczne pizze, ale także z dodatkami typowymi dla kuchni Wschodu: tofu, prażonym sezamem, curry, grzybami shitake czy shimeji. Jeśli jednak jesteście pizzowymi purystami, zjecie tu pyszną marinarę, margheritę czy diavolę. Koniecznie pytajcie o ofertę sezonową – ja trafiłam na pizzę z czosnkiem niedźwiedzim i ’ndują i… była genialna. Ferment to również drinki, na przykład na bazie polskiego ginu Jonston Gin, i desery – w tym wspaniałe gofry z lemon curdem. W weekendy wpadajcie też na śniadania i kawę!

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk