Święta bez aromatu cytrusów nie byłyby takie same. Trudno wyobrazić sobie wigilijną atmosferę bez słodkich, soczystych mandarynek i pomarańczy. Ale cytrusy możemy wykorzystać także w rozmaitych przepisach. Użyć możemy ich do ryb, ciast czy owocowego suszu. Dziś podpowiadamy wam jednak, jak możecie przygotować z nich pyszne nalewki: jedną z dodatkiem korzennych przypraw, a drugą z dodatkiem kawy. Wystarczy kilka tygodni leżakowania, byście w Święta cieszyli się rozgrzewającą esencją zimowych smaków.
Cytrusowe nalewki na święta
Święta nieodłącznie kojarzą się z unoszącym się w powietrzu zapachem cytrusów, a wigilijne stoły często dekorujemy mandarynkami ozdobionymi goździkami.
Tekst: Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / plateofjoy.pl
Zdjęcia: Plate of Joy
Nalewka cytrusowo-korzenna
składniki
- woda 500ml
- cukier 3/4 szklanki
- mandarynka 1kg
- spirytus 500ml
- skórka z cytryny z 1 sztuki
- cynamon 2 laski
- anyż 3 gwiazdki
- kardamon 3 ziarna
- laska wanilii 1 sztuka
krok 1
W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem i pilnujemy, by w całości się rozpuścił. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Mandarynki i cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórek oraz białych błonek. Owoce umieszczamy w litrowym słoju. Dokładamy skórkę z cytryny (ważne, aby z niej także pozbyć się białej części, zwanej albedo) i przyprawy. Zalewamy syropem cukrowym i spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 3-4 tygodnie (regularnie, raz dziennie, ją mieszamy, na przykład potrząsając słojem).
krok 3
Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.
Pomarańczowo-kawowa nalewka
składniki
- pomarańcza 12 sztuk
- ziarna kawy kilkadziesiąt sztuk
- cukier 1kg
- woda 1l
- spirytus 1l
W umytych bardzo gorącą wodą pomarańczach robimy otwory, w których umieszczamy ziarenka kawy tak, aby całe schowały się w skórce (inaczej wypadną).
krok 2
Rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlewamy spirytus.
Układamy pomarańcze w słoju, a następnie zalewamy je przygotowaną mieszanką. Dodajemy kawałek cynamonu lub wanilii albo kilka ziaren kardamonu, kawy czy goździków.
krok 4
Zamykamy słoik i czekamy od 2 do 4 tygodni. Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.
Sprawdź również:
- Kultura i wiedza
DIY: Jak zrobić domową cytrynówkę?
Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, urozmaica momenty warte celebracji i doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej osoby. Podpowiadamy, jak przygotować domową cytrynówkę!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić nalewkę doskonałą?
Sekrety dotyczące nalewek zdradza nam mistrz nalewkarstwa: Zbigniew Sierszuła.
- Ludzie i inspiracje
Zimowe rozgrzewające drinki
Grzaniec, gorąca czekolada z bourbonem, a może aksamitny eggnog na ciepło? W chłodne wieczory wyciągamy z szuflady korzenne przyprawy i otwieramy butelkę wina – sezon na rozgrzewające alkohole trwa!
- Kultura i wiedza
DIY: Jak zrobić domową cytrynówkę?
Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, urozmaica momenty warte celebracji i doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej osoby. Podpowiadamy, jak przygotować domową cytrynówkę!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić nalewkę doskonałą?
Sekrety dotyczące nalewek zdradza nam mistrz nalewkarstwa: Zbigniew Sierszuła.
- Ludzie i inspiracje
Zimowe rozgrzewające drinki
Grzaniec, gorąca czekolada z bourbonem, a może aksamitny eggnog na ciepło? W chłodne wieczory wyciągamy z szuflady korzenne przyprawy i otwieramy butelkę wina – sezon na rozgrzewające alkohole trwa!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?