Kukbuk
Kukbuk

Chipsy w roli głównej – 3 pomysły na dania

Kojarzą się z szybką przekąską wyjadaną prosto z paczki. My jednak postanowiliśmy pokazać wam inne oblicze chipsów. Mogą bowiem świetnie uzupełnić dania, nadać im chrupkość i ciekawy smak. Sprawdźcie nasze propozycje!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: Maciej Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Chipsy mają jedną podstawową zaletę – wspaniale chrupią! To dlatego dobrze nadają się do wielu dań, zwłaszcza tych o miękkiej teksturze, jako ciekawy kontrapunkt. Wspólnie z marką Lays przygotowaliśmy trzy wyjątkowe przepisy na potrawy z chipsami Lay’s Oven Baked. Są ultrachrupiące, a przy tym zawierają 50% mniej tłuszczu od klasycznych chipsów Lay’s. Będą więc doskonałą opcją dla osób, które starają się ograniczać tłuste produkty.

Poza tym chipsy występują w różnych smakach, które mogą skutecznie podkręcić każde danie. Lays Oven Baked o smaku grillowanej papryki albo solone będą subtelnym dodatkiem – nie zdominują potrawy, a dodadzą jej charakteru. Oto nasze propozycje na dania, które sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas imprez.

Tacos z pieczonymi batatami i papryką, kremem z koziego sera i chrupiącymi chipsami Lay’s Oven Baked o smaku grillowanej papryki

Prosto, a efektownie! Tak można by w dwóch słowach podsumować ten przepis. Plusem tacos jest to, że do środka możecie dodać zarówno mięso, jak i rozmaite warzywa, w zależności od tego, co akurat macie w lodówce. Nasz pomysł polega na tym, by w małych tortillach zamknąć upieczone bataty i paprykę, dodać do nich kozi ser i jogurt naturalny, a całość skropić sokiem z limonki.

Kropką nad i są tutaj chipsy Lay’s Oven Baked o smaku grillowanej papryki w formie chrupiącej posypki – świetnie komponują się z resztą składników, a dodatkowo nadają daniu posmak warzyw zdjętych prosto z grilla. Ważne, by podać tacos od razu, wtedy chipsy nie stracą chrupkości!

Sprawdź nasz przepis na tacos z pieczonymi batatami i papryką, kremem z koziego sera i chrupiącymi chipsami Lay’s Oven Baked >>

Sałatka fattoush z granatem i chipsami Lay’s Oven Baked o smaku ostrej papryki z makiem

Fattoush to libańska sałatka z zaledwie kilku składników, która zachwyci każdego świeżością. Do sałaty wystarczy dodać pomidora, ogórka i rzodkiewkę, a także składnik, który odpowiada za smak dania, czyli granat. Orientalnego charakteru dodaje jej także sumak i dressing na bazie melasy lub miodu.

Zwykle do tego dania używa się również przypieczonych kawałków pity, ale w naszym przepisie postanowiliśmy dosypać do sałatki nieco chipsów. Nie byle jakich, bo Lay’s Oven Baked o smaku ostrej papryki z makiem. Ten smak was zaskoczy – jest tu ostrość, ale i przyjemna słodycz i delikatność maku. A przy tym sałatka zyskuje chrupiący dodatek, który zawsze jest mile widziany. Aby danie smakowało jeszcze bardziej świeżo, posypujemy je listkami mięty.

Sprawdź przepis na sałatkę fattoush z granatem i chipsami Lay’s Oven Baked o smaku ostrej papryki z makiem >>

Chipsy Lay’s Oven Baked solone zapiekane z serem cheddar i pastą z czarnej fasoli

Najlepsza imprezowa (i nie tylko!) przekąska? Chipsy zapiekane z dodatkami! To danie potrafi przygotować każdy. Jest zresztą na tyle efektowne, że może z powodzeniem być główną atrakcją wieczoru. Do przepisu wybraliśmy chipsy solone – będą idealną bazą dla reszty składników.

Zapiekamy je z wyrazistym cheddarem, a następnie dodajemy pastę z czarnej fasoli i świeże (może być też marynowane) jalapeño. Posypujemy świeżą kolendrą, jest to jednak składnik, który możemy pominąć, jeśli go nie lubimy. Podajemy od razu, chodzi przecież o to, by gorący ser apetycznie się ciągnął, a chipsy przyjemnie chrupały. Gwarantujemy, że goście poproszą o dokładkę!

Sprawdź przepis na chipsy Lay’s Oven Baked solone zapiekane z serem cheddar i pastą z czarnej fasoli >>

Artykuł powstał we współpracy z marką Lay's.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk