Kukbuk
Kukbuk

Kurczak w żółtym curry

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + marynowanie
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
skrzydełka kurczaka
1/2 kg
mleko kokosowe
100 ml
żółta pasta curry
3 łyżki
sos rybny
3 łyżki
świeża kolendra
garść
limonka
1 sztuka

krok 1

Skrzydełka oczyszczamy, pozbawiamy końcówek. W miseczce łączymy ze sobą składniki marynaty. Wkładamy do niej skrzydełka i mieszamy, aby dokładnie się nią pokryły. Wrzucamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 

krok 2

Skrzydełka odsączamy z marynaty i grillujemy przez około 20 minut z każdej strony. Marynatę przelewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Podajemy jako sos do skrzydełek.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!