Dotyczy to na przykład śmietany. W kuchni trudno się bez niej obejść, zarówno na co dzień, jak i od święta, choć zdarza nam się nie doceniać jej potencjału. A bez śmietany nic nie byłoby tak smaczne, wspaniale kremowe, delikatnie kwaśne i naturalnie przyjemne. Zwłaszcza jeśli wybierzemy śmietanę o tradycyjnym, wiejskim smaku – najlepiej taką, która pochodzi z najczystszych rejonów Polski, nie zawiera zagęstników i ma bardzo prosty skład. Taką jak śmietana Łaciata.
Dobrej jakości śmietana sprawdzi się doskonale przy każdej okazji – zarówno w potrawach, które robimy z zamkniętymi oczami, jak i takich, które przyrządzamy po raz pierwszy, a także w ramach sezonowych przygód kulinarnych, spontanicznych eksperymentów czy zabawy z najbardziej kreatywnymi specjałami. Niech powiew świeżości w kuchni przyniosą nowe smaki i połączenia, a o jakość zadbają dobrze znane, sprawdzone składniki. Tak jak w wypadku tego delikatnie niecodziennego menu z pyszną, gęstą śmietaną w tle. Oto pięć wielkanocnych przepisów na cały dzień, dzięki którym zasmakujemy tych świąt nieco inaczej.