Klasyczne i proste kompozycje nigdy nie wyjdą z kulinarnej mody. Jeśli jednak szukacie w kuchni przyjemnego powiewu świeżości, możecie sięgnąć po jedną z wersji klasycznego pesto i dać się zaskoczyć jego łatwością w porozumieniu z nieoczywistymi składnikami. Okazuje się, że pesto świetnie układa się i z wyrazistym łososiem, i ze smażoną wołowiną, odnajduje się w towarzystwie sera pleśniowego czy buraka, a nawet znajduje wspólny język z mulami. Warunkiem koniecznym jest doskonałej jakości pesto. Jeśli wybierzecie takie w słoiczku, zwróćcie uwagę na to, czy nie zawiera konserwantów, a składniki są najlepszej jakości – oliwa z pierwszego tłoczenia, oryginalne włoskie sery, świeże zioła i pomidory. My użyliśmy pesto Barilla, które spełnia wszystkie te warunki. Oto pięć zaskakujących przepisów z pesto w roli głównej. Buon appetito!
5 przepisów z pesto, które was zaskoczą
Makaron z pesto doskonale sprawdza się jako samodzielne danie, ale ten włoski sos jest także wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Przed wami przepisy, które otwierają głowę na nowe połączenia.
Tekst: Maja Wójcik
Tagliatelle z zielonym pesto, wędzonym łososiem i fenkułem
Fenkuł to rzadko spotykany na polskich stołach składnik, a szkoda, bo jego orzeźwiający smak, ciut anyżowy z koperkową nutą, potrafi podkręcić każdą potrawę. A nie od dziś wiadomo, że łosoś doskonale komponuje się z takimi smakami. Fenkuł i łosoś to zresztą połączenie prawie idealne – prawie, bo dopiero dodatek zielonego pesto sprawia, że danie jest zaskakująco kompletne.
Przygotuj tagliatelle z zielonym pesto, wędzonym łososiem i fenkułem >>
Bavette z pieczonymi grzybami w czerwonym pesto z sałatką z ogórka
Grzyby są naturalnym nośnikiem umami. A jeśli je upieczemy, to doświadczenie piątego smaku zostanie wyniesione na wyżyny rozkoszy. Owoce lasu bardzo dobrze współgrają z nieco zadziornym charakterem czerwonego pesto z dodatkiem suszonych pomidorów, co sprawia, że makaron z sosem stworzonym na bazie tego połączenia może doprowadzić do kulinarnej ekstazy. Dlatego danie to dobrze podać ze studzącą emocje sałatką z ogórka.
Sprawdź przepis na bavette z pieczonymi grzybami w czerwonym pesto z sałatką z ogórka >>
Bavette z zielonym pesto i ze smażoną wołowiną
Marchew, seler naciowy i wołowina jednoznacznie kojarzą się ze składnikami ragù w stylu bolońskim. Ale w tej odsłonie to nie pomidory, a zielone pesto na bazie bazylii, oliwy, orzechów i parmigiano reggiano dopełnia całości. Wprawdzie wyrazisty smak wołowiny, podkreślony słodkością warzyw, broni się sam, ale to właśnie aromatyczny bazyliowy posmak nadaje temu daniu koloryt.
Sprawdź jak przygotować bavette z pesto i ze smażoną wołowiną >>
Casarecce z zielonym pesto, burakiem i serem pleśniowym
Burak, ser pleśniowy i orzechy to połączenie, dla którego niektórzy zdolni są zrobić bardzo dużo. Te trzy niepozorne składniki są wulkanami umami, nie dziwi więc, że – zestawione w tercecie – nie mają sobie równych. A wzbogacone o bazyliowe pesto, stworzą w połączeniu z makaronem prawdziwą symfonię smaków, która z pewnością zaskoczy amatorów tradycyjnej włoskiej kuchni.
Sprawdź przepis na casarecce z zielonym pesto, burakiem i serem pleśniowym >>
Spaghetti z czerwonym pesto, mulami i pomidorkami koktajlowymi
Nic tak skutecznie nie przywołuje wakacyjnych wspomnień jak miska świeżo przygotowanych muli. Morska bryza, zachodzące słońce i ten charakterystyczny smak owoców morza – nawet w środku zimy marzenia o piaszczystej plaży mogą się okazać choć trochę bardziej realne. A jeśli do muli dodamy makaron i czerwone pesto z suszonymi na włoskim słońcu pomidorami, to w tym błogostanie zostaniemy jeszcze dłużej.
Sprawdź jak przygotować spaghett z czerwonym pesto, mulami i pomidorkami >>
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
5 prostych przepisów na makaron z pesto
Włoskie pesto to dobry sposób na proste, aromatyczne dania. Połączone z makaronem, stanowi udany przepis na szybki i pożywny lunch czy pachnący świeżymi ziołami obiad.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
10 klasycznych dań kuchni włoskiej
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.
- Ludzie i inspiracje
5 prostych przepisów na makaron z pesto
Włoskie pesto to dobry sposób na proste, aromatyczne dania. Połączone z makaronem, stanowi udany przepis na szybki i pożywny lunch czy pachnący świeżymi ziołami obiad.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
10 klasycznych dań kuchni włoskiej
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?