Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Świąteczna gęś

5 polskich pinot noir do świętomarcińskiej gęsi

Nie od dziś wiadomo, że winem doskonale pasującym do pieczonej gęsi jest pinot noir. Dziś proponujemy wam wybór pięciu etykiet z Polski.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

Zdjęcie: Dinnershow studio

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

11 listopada w Polsce świętujemy podwójnie. Pierwszą okazją jest oczywiście Narodowe Święto Niepodległości. Drugą – dzień św. Marcina, z uroczystą kolacją podczas której na wiele polskich stołów trafia pieczona gęś. Proponujemy, aby tym razem podać do niej polskie pinot noir.

Połączenie pinot noir z gęsiną, mięsem o wyjątkowo bogatym smaku, jest od dawna uważane za klasykę. Elegancja pinota i jego jedwabiste drobne taniny świetnie uzupełniają  wyrazisty smak pieczonego drobiu, nie dominując nad nim.

Dlaczego pinot noir tak dobrze pasuje do gęsiny? Po pierwsze, chodzi o kwasowość wina, która idealnie „przecina” tłustość mięsa, oczyszcza podniebienie i sprawia, że posiłek nie wydaje się ciężki. Po drugie, owocowe nuty w pinocie znakomicie uzupełniają smak gęsi – czy to pieczonej, czy konfitowanej – zwłaszcza, jeśli podamy do mięsa żurawinowy sos albo konfiturę z borówek. Z kolei obecne w winach z tego szczepu aromaty ziemiste – grzyby, runo leśne, przyprawy – dodają głębi całemu posiłkowi.

 

Kolacja w dniu św. Marcina: do gęsi proponujemy 5 polskich pinot noir

Pinot Noir Dobre Minor, Winnica Kamil Barczentewicz

Fantastyczny niefiltrowany pinot o delikatnie ziemistym i korzennym charakterze. „Fermentacja przebiega spontanicznie na dzikich drożdżach w dębowych kadziach, poprzedzona i zakończona czterotygodniową maceracją. Następnie wino przez 9 miesięcy dojrzewało głównie w beczkach z dębu, nabierając głębi i elegancji” czytamy na stronie producenta. Wino jest dojrzałe, soczyste, o aksamitnych taninach i delikatnej kwasowości. W bukiecie dominują dojrzałe leśne maliny, żurawiny i konfiturowe wiśnie; sam producent doszukuje się tu wręcz likieru wiśniowego. Po chwili wyczujemy też całą gamę przypraw, z goździkami, pieprzem i gałką muszkatołową na czele. To wino radosne i świeże, a przy tym niezaprzeczalnie eleganckie.
Sprawdzi się do konfitowanych gęsich ud serwowanych z borówkową konfiturą.

P Not, Winnica Marcus

„To jeden z niewielu już pinot noir na rynku, który dojrzewa wyłącznie w stalowych zbiornikach, bez jakiegokolwiek kontaktu z dębem” (Maciej Nowicki na portalu Ferment Mag). W nosie wyczuwamy tu jeżyny i czerwone porzeczki, a w końcówce dochodzą jeszcze akcenty ziołowe i delikatnie ziemiste. Wino jest świeże, owocowe, soczyste.
Powinno się dobrze sprawdzić do pasztetu z gęsi z dodatkiem żurawiny, a także do pierogów z gęsim farszem i do panierowanych kotlecików z mielonej gęsiny.

Pét-Nat Kapishon, Winnica Jassa

To różowe wino musujące powstało na bazie ekologicznie uprawianego pinot noir. Niefiltrowane, z naturalnym osadem – jest świetnym wyborem dla wszystkich fanów win niskointerwencyjnych. „Mamy tu wyraźne nuty jeżyny i papryki, dopiero w smaku pojawia się więcej aromatów typowych dla pinot noir, choć wino wciąż stoi bardziej po stronie nut ziemistych, którym towarzyszą delikatne akcenty truskawki i wiśni. Dobre, kontrolowane musowanie, całkowicie bez zarzutu, podobnie zresztą jak orzeźwiający charakter” (Maciej Nowicki, Ferment Mag).
Fantastyczny wybór na aperitif przez świąteczną kolacją albo jako towarzystwo do kanapki z szarpaną gęsiną. Takie wino będzie też niezłe do carpaccio z gęsi (patrz zdjęcie poniżej)

Carpaccio z gęsi z sokiem rabarbarowym (fot. Kasia Stadejek)

Przepisy i przygotowanie potraw: Tomasz Zielke, zdjęcie: Kasia Stadejek

Pinot Noir Klony Francuskie, Winnica Marcinowice

Wspaniałe wino o charakterze burgunda, które przez 9 miesięcy dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu. Jest poważne, doskonale poukładane, zachwyca aromatami dojrzałych śliwek i wiśni z odrobiną lukrecji i korzennych przypraw w tle oraz długą intensywną końcówką.
To wino podałabym do świątecznej klasyki – gęsi pieczonej w całości, faszerowanej winnymi jabłkami (samymi lub z dodatkiem suszonych śliwek) albo pomarańczami i imbirem. Jeśli macie ochotę na eksperymenty – farsz do gęsi można również zrobić z kasztanów.

Pinot Noir, Winnica Equus

To chyba najbardziej złożony w tym zestawieniu pinot noir – w bukiecie ciemne czereśnie i maliny plus szczypta suszonych ziół (tymianek?), do których w ustach dochodzą jeszcze jarzębina i korzenne przyprawy. To nie jest już zwiewny i delikatny pinocik – to wino uwodzicielskie, pełne, aksamitne, wręcz gęste.
Nada się do pieczonych gęsich udek podanych z wiśniowym sosem, a także do risotta z konfitowaną gęsiną oraz leśnymi grzybami: podgrzybkami lub prawdziwkami.

Inne godne polecenia polskie pinot noir

Pinot noir to obecnie drugi – po regencie – najpopularniejszy czerwony szczep w naszym kraju. Szukając wina do kolacji na 11 listopada warto też zwrócić uwagę m.in. na pinoty z Winnicy Ingrid, Winnicy Wieliczka, Winnicy Miłosz, Winnicy Moderna, Winnicy Białe Skały, Winnicy Warto (d. Winnica Powiercie) czy Domu Bliskowice (tu pinot noir kryje się pod nazwą Keskese).

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk