Kukbuk
Kukbuk
Restaurant Week w Warszawie – Frank Winebar Shop (fot. materiały prasowe)

Comfort food, czyli jedzenie poprawiające nastrój!

Jedni wybiorą pizzę z podwójnym serem i lody na deser, dla innych będzie to rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych intensywny i aromatyczny barszcz. Czym jest comfort food?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 30 Marca 2022
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Wszyscy potrafimy wymienić przynajmniej jedną potrawę, która nas odpręża i relaksuje, przy której z każdym kolejnym kęsem rośnie satysfakcja i poprawia się samopoczucie. Wiosenna edycja Restaurant Week w Warszawie będzie świętem właśnie takich dań! Rezerwacji można dokonać na stronie Restaurant Week lub w aplikacji.

Czym jest comfort food?

Tak określa się jedzenie, które wpływa pozytywnie na samopoczucie i poprawia nastrój. To dania przypominające beztroskie dzieciństwo, gorące wakacje lub chwile spędzone z bliskimi. Polakom zapewne od razu przyjdzie na myśl talerz aromatycznej zupy pomidorowej, porcja babcinych pierogów z owocami lub kromka świeżego chleba z masłem. Comfort food ma za zadanie przywołać ciepłe wspomnienia, wzbudzić odczucia, które dobrze nam się kojarzą. Sięganie po kojące jedzenie to popularny trend, coraz częściej widoczny w restauracjach.

Comfort food to powrót do znajomych smaków, do zapachów babcinej kuchni. To rodzinna atmosfera i chwile spędzone w cudownej atmosferze z pysznymi daniami przyrządzonymi z najlepszych składników. To z pewnością jedzenie, które pociesza i przynosi ulgę, dania kojarzące się z poczuciem bezpieczeństwa i sentymentalnymi czasami podkreśla Ewa Pawella, współorganizatorka festiwalu.

Restaurant Week w Warszawie – Gruby Josek (fot. materiały prasowe)

Zapraszamy do delektowania się jedzeniem w stylu comfort food podczas nadchodzącej edycji Restaurant Week w Warszawie. Goście będą mogli spróbować trzydaniowego menu i festiwalowego koktajlu Martini Fiero & Kinley Tonic za 59 złotych. Szefowie kuchni z Warszawy wykazali się niezwykłym kunsztem podczas przygotowywania festiwalowych potraw. Spektakl ich umiejętności zapewni niezapomniane kulinarne wspomnienia i wprawi w dobry nastrój. W festiwalowym menu znajdą się placki ziemniaczane z sosem kurkowo-śmietanowym (Stolica), prawdziwy kotlet schabowy z delikatnym purée ziemniaczanym i buraczkami (Gruby Josek) czy ciepłe jabłka w chrupiącym cieście, nasączone rodzynki i słodki sos waniliowy z lodami śmietankowymi (Frank Winebar & Shop). Wśród tak różnorodnych propozycji każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Restaurant Week – Stolica (fot. materiały prasowe)

Festiwal zjednoczy blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych miast w Polsce, z czego prawie 90 lokali jest ze stolicy. W tej edycji do festiwalowych miast dołączają RadomCzęstochowa. Warszawskie festiwalowe restauracje to między innymi BykBar, Basil & Lime, Browar Warszawski czy Antresola. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.

Tradycyjnie oferta festiwalowa będzie dostępna w kilku wersjach: obejmie dania wegetariańskie, wegańskie, mięsne i rybne. Stoliki w wybranych restauracjach można już rezerwować na stronie festiwalu, Restaurant Week, lub w aplikacji. Przy rezerwacji należy podać liczbę osób, datę, godzinę i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu. Na wizytę w restauracji przewidziano 90 minut. Restaurant Week pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach jest ograniczone do minimum.

Rezerwacje: Restaurant Week, aplikacja Restaurant Week Club 

Termin festiwalu: 23 marca – 15 kwietnia 2022.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z Restaurant Week.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk