Kukbuk
Kukbuk
Przepis na makaron z botwiną (fot. Maciek Niemojewski)

Wiosenny makaron linguini z botwiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
botwina
1 pęczek
oliwa
1 łyżka
sól
do smaku
ocet jabłkowy
50 ml
feta
1 opakowanie
bazylia
garść
tymianek
garść
linguini
1 opakowanie
świeżo mielony pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Botwinę (buraczki i liście) dokładnie myjemy i kroimy na kawałki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią botwinę i solimy. Smażymy przez chwilę, dodajemy ocet i ½ szklanki wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Botwinę miksujemy z fetą, bazylią i tymiankiem na gładką masę.

krok 2

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy – zostawiamy około 100 mililitrów wody z gotowania. Linguini łączymy z sosem buraczanym, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk