Kukbuk
Kukbuk
Zdjęcie daalu z bakłażana z książki Jamiego Olivera "Razem" / fot. David Loftus

Wędzony daal z bakłażana

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
duży bakłażan
1 sztuka (400 g)
świeża czerwona papryczka chili
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
czerwona cebula
1 sztuka
czarny kardamon
2 strączki
oliwa
ziarna kuminu
1 łyżeczka
ziarna czarnej gorczycy
1 łyżeczka
mała gałązka rozmarynu
1 sztuka
czerwony ocet winny
czarna fasola
1 puszka (400 g)
sucha soczewica du Puy
200 g
cynamon
1 laska

Przepis: Jamie Oliver


Zdjęcie: David Loftus


Porcje: 6 + 2 porcje resztek

WCZEŚNIEJ 

Ponakłuwaj bakłażan i lekko go opal bezpośrednio nad ogniem kuchenki lub na rozgrzanej patelni grillowej, obracając go szczypcami. Przenieś go na deskę.

Przekrój papryczkę chili wzdłuż na pół i pozbaw gniazda nasiennego. Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgnieć w moździerzu strączki kardamonu i wyrzuć osłonki. Utłucz ziarna. Postaw dużą żaroodporną patelnię na dosyć dużym ogniu, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i wsyp ziarna kuminu, gorczycy i kardamonu oraz igiełki rozmarynu. Delikatnie podsmażaj kilka minut, żeby oliwa przeszła smakiem przypraw. Dodaj chili, czosnek oraz cebulę i podsmażaj 5 minut, regularnie mieszając, aż składniki zmiękną. Pokrój bakłażan w kostkę o boku 3 cm i dorzuć na patelnię. Wlej na nią 1 łyżkę czerwonego octu winnego. Podsmażaj wszystko jeszcze kilka minut. Dodaj fasolę razem z zalewą, wsyp soczewicę i zalej 600 ml wody. Podpal laskę cynamonu i umieść ją na środku patelni. Przykryj daal i podgrzewaj go na dosyć małym ogniu jakąś godzinę, aż zgęstnieje – od czasu do czasu go mieszaj, a w razie potrzeby rozrzedź wodą. Dopraw do smaku, ostudź, przykryj i wstaw na noc do lodówki.

PRZED PODANIEM 

Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wstaw przykrytą patelnię z daalem do piekarnika, żeby się podgrzał – zajmie to jakąś godzinę. Dobrze wymieszaj danie i podawaj.

• kalorie 132 kcal • tłuszcze 2,8 g • tłuszcze nasycone 0,4 g • białka 9,2 g • węglowodany 17,6 g • cukier 2,8 g • sól 0 g • błonnik 5,8 g •
Okładka najnowszej książki Jamiego Olivera "Razem"

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Razem” w przekładzie Moniki Skowron, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2021 Together). Zdjęcie: David Loftus.

Więcej przepisów Jamiego Olivera z książki "Razem":

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk