![„Kuchnia bezwzględna”, Joshua Weissman – słynne ciasto uniwersalne (fot. Ralph Smith / materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/CGUHaU0I4lNYXYPtDbdpIlwopNHGsonirYjXHyPD4fM/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDUtMDQv/a3VjaG5pYV9iZXp3/emdsZWRuYV9idWxr/aV9rb3BpYS5qcGc.jpg)
Uniwersalne ciasto Joshuy Weissmana
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
- mleko podgrzane do temperatury ok. 38°C
- ½ szklanki (125 ml)
- przefiltrowana woda, podgrzana do temperatury ok. 38°C
- ½ szklanki (125 ml)
- suszone drożdże instant
- 2½ łyżeczki (9 g)
- mąka pszenna chlebowa (typ 750)
- 3½ szklanki (525 g) + jeszcze trochę do podsypania
- biały cukier
- 1 łyżka (13 g)
- drobnoziarnista sól morska
- 1½ łyżeczki (9 g)
- duże jajko
- 1 sztuka
- duże żółtko
- 1 sztuka
- niesolone, miękkie masło, w temperaturze pokojowej
- 2½ łyżki (35 g)
- Tangzhong:
- mąka pszenna (typ 500)
- 2 łyżki (18 g)
- filtrowana woda
- 2 łyżki (30 ml)
- mleko
- • ¼ szklanki (60 ml)