Uniwersalne ciasto Joshuy Weissmana
czas przygotowania: około 3 godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
- mleko podgrzane do temperatury ok. 38°C
- ½ szklanki (125 ml)
- przefiltrowana woda, podgrzana do temperatury ok. 38°C
- ½ szklanki (125 ml)
- suszone drożdże instant
- 2½ łyżeczki (9 g)
- mąka pszenna chlebowa (typ 750)
- 3½ szklanki (525 g) + jeszcze trochę do podsypania
- biały cukier
- 1 łyżka (13 g)
- drobnoziarnista sól morska
- 1½ łyżeczki (9 g)
- duże jajko
- 1 sztuka
- duże żółtko
- 1 sztuka
- niesolone, miękkie masło, w temperaturze pokojowej
- 2½ łyżki (35 g)
- Tangzhong:
- mąka pszenna (typ 500)
- 2 łyżki (18 g)
- filtrowana woda
- 2 łyżki (30 ml)
- mleko
- • ¼ szklanki (60 ml)