Kukbuk
Kukbuk
„Kuchnia bezwzględna”, Joshua Weissman – słynne ciasto uniwersalne (fot. Ralph Smith / materiały prasowe)

Uniwersalne ciasto Joshuy Weissmana

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: około 3 godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
mleko podgrzane do temperatury ok. 38°C
½ szklanki (125 ml)
przefiltrowana woda, podgrzana do temperatury ok. 38°C
½ szklanki (125 ml)
suszone drożdże instant
2½ łyżeczki (9 g)
mąka pszenna chlebowa (typ 750)
3½ szklanki (525 g) + jeszcze trochę do podsypania
biały cukier
1 łyżka (13 g)
drobnoziarnista sól morska
1½ łyżeczki (9 g)
duże jajko
1 sztuka
duże żółtko
1 sztuka
niesolone, miękkie masło, w temperaturze pokojowej
2½ łyżki (35 g)
Tangzhong:
mąka pszenna (typ 500)
2 łyżki (18 g)
filtrowana woda
2 łyżki (30 ml)
mleko
• ¼ szklanki (60 ml)

Przepis: Jashua Weissman


Zdjęcie: Ralph Smith

krok 1

Zrób tangzhong. W niewielkim rondelku wymieszaj rózgą kuchenną mąkę, wodę i mleko, aż dobrze się połączą. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Przełóż do małej miski i odstaw do wystygnięcia.

krok 2

W żaroodpornej misce wymieszaj ze sobą mleko i wodę, dodaj drożdże. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. W tym czasie drożdże powinny się rozpuścić, a cała mieszanka lekko się spienić.

krok 3

W misie miksera planetarnego wymieszaj dokładnie mąkę chlebową, cukier i sól. Zamontuj hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Zacznij miksować na niskich obrotach. Dodawaj po kolei mieszankę drożdży, jajko i żółtko. Gdy składniki się połączą, dodaj tangzhong. Miksuj 3–4 minuty lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

krok 4

Dodaj masło i miksuj dalej na średnio niskich obrotach przez kolejne 2 minuty lub do momentu, aż masło dobrze połączy się z resztą składników, a ciasto będzie gładkie i sprężyste.

krok 5

Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski i przykryj folią spożywczą pokrytą cienką warstwą oleju. Odstaw do wyrastania w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

krok 6

Uderz ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć, i przełóż na lekko omączony blat.

Rozgrzej piekarnik do 190°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na 6–9 kawałków, w zależności od tego, jak duże bułki chciałbyś upiec. Uformuj z każdego z nich dobrze wyrobioną kulkę, rozciągając ciasto na brzegach i składając je następnie do środka. Obróć powstałym złączeniem do dołu. Obejmij kulkę dłonią i nie odrywając ciasta od powierzchni blatu, wykonuj koliste ruchy, tak żeby bułeczka delikatnie ponaciągała się na blacie, aż ciasto nabierze siły.

krok 7

Ułóż kulki ciasta na blasze, zostawiając ok. 2,5 cm przerwy między nimi. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Dokładnie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piecz przez ok. 15 minut lub do momentu, aż bułki będą złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.

krok 8

W większości przepisów po przecięciu bułeczek należy je podsmażyć na maśle tuż przed złożeniem burgera lub kanapki.

Przechowuj wystudzone bułki w torebce papierowej na chleb do 4 dni lub w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażarce do 2 miesięcy.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia bezwzględna" Joshuy Weissemana.

Więcej przepisów Joshuy Waissmana z książki "Kuchnia bezwzględna":

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk