![„Kuchnia bezwzględna”, Joshua Weissman – cacio e pepe (fot. Ralph Smith / materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/EawvXyBQGGnyQM37R4uYTAOpmdyUkcw5flXCNjZ_h-U/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDUtMDUv/MTc3X2NhY2lvLmpw/Zw.jpg)
Cacio e pepe
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- sól koszerna
- do smaku
- nieugotowany makaron bucatini lub spaghetti
- 225 g
- oliwa extra virgin
- 2 łyżki (30 ml)
- rozgnieciony grubo w moździerzu ziarenek czarnego pieprz
- 2 łyżeczki (6 g)
- świeżo starty parmezan
- 1 szklanka (118 g) + jeszcze trochę do podania
- świeżo starty ser pecorino romano
- ½ szklanki (118 g)
- pocięta w plasterki czarna trufla (opcjonalnie)
- do podania