Tortilla szpinakowa z grillowanym kurczakiem i warzywami
- KURCZAK:
- pierś z kurczaka
- 300 g
- sól
- 1 łyżeczka
- pieprz
- ½ łyżeczki
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka
- czosnek granulowany
- ⅓ łyżeczki
- mielona słodka papryka
- ½ łyżeczki
- oliwa
- 3 łyżki
- DODATKOWO:
- tortilla szpinakowa
- 2 sztuki
- ogórek gruntowy
- 1 sztuka
- pomidor malinowy
- 1 sztuka
- czerwona cebula
- ½ sztuki
- sos śmietanowy z tahini
- 4 łyżki
- ulubiona sałata
- 80 g
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciej Niemojewski
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Mięso nacieramy mieszanką soli, pieprzu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki i oliwy. Kurczaka marynujemy w lodówce przez 2 godziny. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy pominąć ten etap.
krok 2
Na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką układamy filet z kurczaka i smażymy na średnim ogniu około 8 minut z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy 5-6 minut. Mięso po nacięciu w najgrubszym miejscu powinno być miękkie, a wyciekający sok powinien być bezbarwny. Jeśli jest różowy, smażymy jeszcze 2 minuty.
krok 3
Placki krótko podgrzewamy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Płasko rozłożone tortille nacinamy z jednej strony – od brzegu do środka placka. Dzielimy na 4 równe części. Na jednej układamy pokrojonego w plastry ogórka, na drugiej pokrojonego w półplastry pomidora i pociętą w piórka cebulę, na trzecią nakładamy 2 łyżki sosu śmietanowego i ulubioną sałatę, a na czwartej kładziemy pokrojonego kurczaka. Placek składamy, począwszy od części z rozciętym prawym brzegiem, i zgodnie z ruchem wskazówek zegara składamy tortillę, nakładając na siebie kolejne części, aż powstanie trójkąt. Gotowego wrapa podajemy od razu po przygotowaniu lub zabieramy do pracy na lunch.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na sosy do tortilli
Mogą być słodkie lub wytrawne, gęste albo nieco rzadsze. Jedno jest pewne – potrafią zdziałać cuda i dodać polotu nawet najprostszym potrawom. Oto przepisy na sosy do tortilli, które sprawią, że na waszych talerzach nie zostaną nawet okruszki.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na sosy do tortilli
Mogą być słodkie lub wytrawne, gęste albo nieco rzadsze. Jedno jest pewne – potrafią zdziałać cuda i dodać polotu nawet najprostszym potrawom. Oto przepisy na sosy do tortilli, które sprawią, że na waszych talerzach nie zostaną nawet okruszki.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.