Tortilla szpinakowa z grillowanym kurczakiem i warzywami
- KURCZAK:
- pierś z kurczaka
- 300 g
- sól
- 1 łyżeczka
- pieprz
- ½ łyżeczki
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka
- czosnek granulowany
- ⅓ łyżeczki
- mielona słodka papryka
- ½ łyżeczki
- oliwa
- 3 łyżki
- DODATKOWO:
- tortilla szpinakowa
- 2 sztuki
- ogórek gruntowy
- 1 sztuka
- pomidor malinowy
- 1 sztuka
- czerwona cebula
- ½ sztuki
- sos śmietanowy z tahini
- 4 łyżki
- ulubiona sałata
- 80 g
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciej Niemojewski
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Mięso nacieramy mieszanką soli, pieprzu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki i oliwy. Kurczaka marynujemy w lodówce przez 2 godziny. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy pominąć ten etap.
krok 2
Na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką układamy filet z kurczaka i smażymy na średnim ogniu około 8 minut z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy 5-6 minut. Mięso po nacięciu w najgrubszym miejscu powinno być miękkie, a wyciekający sok powinien być bezbarwny. Jeśli jest różowy, smażymy jeszcze 2 minuty.
krok 3
Placki krótko podgrzewamy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Płasko rozłożone tortille nacinamy z jednej strony – od brzegu do środka placka. Dzielimy na 4 równe części. Na jednej układamy pokrojonego w plastry ogórka, na drugiej pokrojonego w półplastry pomidora i pociętą w piórka cebulę, na trzecią nakładamy 2 łyżki sosu śmietanowego i ulubioną sałatę, a na czwartej kładziemy pokrojonego kurczaka. Placek składamy, począwszy od części z rozciętym prawym brzegiem, i zgodnie z ruchem wskazówek zegara składamy tortillę, nakładając na siebie kolejne części, aż powstanie trójkąt. Gotowego wrapa podajemy od razu po przygotowaniu lub zabieramy do pracy na lunch.
NA NOWO
19.90 zł
NA ŚWIĘTA
19.90 zł
E-book KUKBUK „Garden party”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Natura odporności"
0.00 zł
E-book „Szlakami smaku. Polskie Marki Turystyczne”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Czas świętowania"
0.00 zł
E-book Anna Dembska x KUKBUK „Smak słońca. Sezonowe przepisy, które pokochasz”
39.00 zł
Grecka uczta
0.00 zł
E-book KUKBUK „Piknik pod chmurką”
0.00 zł
E-book KUKBUK „Aperitivo”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Na lepsze!"
0.00 zł
NA PIKNIKU
19.90 zł
E-book KUKBUK „Jak smakuje Kalifornia?”
0.00 zł
E-book KUKBUK „Garden party. Gra świateł i smaków”
0.00 zł
W ZACISZU
19.90 zł
E-book KUKBUK „Comfort food. Jedzenie, które przytula”
0.00 zł
Z LASU
19.90 zł
Lato pełne pary
19.90 zł
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje

Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.
- Ludzie i inspiracje

Najlepsze przepisy na sosy do tortilli
Mogą być słodkie lub wytrawne, gęste albo nieco rzadsze. Jedno jest pewne – potrafią zdziałać cuda i dodać polotu nawet najprostszym potrawom. Oto przepisy na sosy do tortilli, które sprawią, że na waszych talerzach nie zostaną nawet okruszki.
- Ludzie i inspiracje

Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.
- Ludzie i inspiracje

Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.
- Ludzie i inspiracje

Najlepsze przepisy na sosy do tortilli
Mogą być słodkie lub wytrawne, gęste albo nieco rzadsze. Jedno jest pewne – potrafią zdziałać cuda i dodać polotu nawet najprostszym potrawom. Oto przepisy na sosy do tortilli, które sprawią, że na waszych talerzach nie zostaną nawet okruszki.
- Ludzie i inspiracje

Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.



